Pétervári Irén havonta egy alkalommal osztja meg féltve őrzött „titkait” a Bauernhaus Svábház Recept-csere című programján. Áprilisban a nyújtott házi rétes elkészítésével ismerkedhettek az érdeklődők.
„A gyakorlott mozdulatokban nem volt különleges titok, csak egy! A rétestészta kinyújtásához TÜRELEM és IDŐ kell” – mesélt a különleges estéről Marlok Nikolett gasztroblogger. „A tésztához nem kellett sok hozzávaló – ezen meg is lepődtünk – viszont kézzel kellett összegyúrnunk, ami felért egy konditermi edzéssel. Amíg „pihent” a tészta, addig szorgos kezek a tölteléket készítették elő, volt aki almát reszelt és volt aki a túrót keverte össze.
Ezek után kinyújtottuk a tésztát és árgus szemekkel figyeltük, mitől marad egyben és hogyan lehetséges, hogy nem szakad el? Lassan és türelmesen kellett az asztal közepére helyezett gombócot kézfejjel, a tészta alá nyúlva úgy széthúzni. A kinyújtott tésztát zsírral meglocsoltuk, zsemlemorzsát és a különféle töltelékeket – túrót, meggyet, mákot, almát – szórtunk rá. Feltekertük és türelmetlenül vártuk, hogy kisüljön az első tepsi, majd a második és a harmadik. Újra szép estét töltöttünk együtt a recept-csere csapattal. A friss rétes illata egy-két járókelőt is becsalogatott az utcáról.
Következzen a recept, bár ezt látni és tapasztalni kell!”
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 evőkanál zsír
- 1 kiskanál só
- 1 l langyos víz
Elkészítése:
- A hozzávalókat kimérjük, és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától, illetve a kezünktől. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Miután elkészülünk a tésztával, négy részre osztjuk, cipót formálunk, tetejüket megkenjük olvasztott zsírral és lefedve 20 percet pihentetjük.
- Következik a legnehezebb fázis, a tészta „kihúzása”. Két kézzel óvatosan alányúlunk és kézfejünket rázogatva óvatosan nyújtjuk minden irányba, míg hajszál vékony nem lesz és akkora, mint az asztal.
- Ezután a vastag tésztavégeket mind a négy oldalon lefejtjük.
- A tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk és egyenletesen rákenjük a kiválasztott tölteléket.
- Felhajtjuk a rétes oldalát, ide is teszünk a zsírból és a töltelékből.
- A téglalap hosszabbik oldalánál a terítő segítségével óvatosan felhajtogatjuk.
- Mi mindkét irányból csináltuk, így keskenyebb, de kiadósabb rudakat kaptunk.
- Méretre vágtuk és tepsikbe raktuk. Tetejüket megkentük zsírral.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
Túró töltelék:
- 1 kg túró
- kis pohár tejföl
- 3 tojás habja külön felverve
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
- pici fahéj
- vaníliás cukor
- 1 citrom héja