Az Őrség Zöld Aranya lett az idei Magyarország tortája

2987
Izgalmas ízkombinációk és a kora nyári gyümölcsök domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén. A cukrászok bátor megoldásokkal is előrukkoltak: akadt a többi között kecskesajtos és bergamottos ízesítésű édesség is. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a három dobogós kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások ötvözetét értékelték. (Fotó: cukraszat.net)

Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája – ezt ma délelőtt hirdették ki a verseny szervezői a Parlamentben. Rekordszámú pályamű érkezett az idei Magyarország tortája felhívásra, a győztes torta pedig nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, ugyanis a tökmag háromszor is megjelenik benne.

43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

tortaorseg1-e1470227301427

A torta ismertetőjében az áll: az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.
A tortát augusztus 20-tól lehet megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható majd a www.cukraszat.net oldalon, ahol a győztes alkotás receptje is nyilvános lesz.

Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.
Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrielnöke elmondta: a verseny fennállása során folyamatosan csökkent a benevezett torták szénhidrát- és kalóriatartalma. A nyertes torta egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ismertette: a torta megjelenése „fejedelmi”, ízében a szeder és a ribizli mellett az áfonya a leghangsúlyosabb, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt hangsúlyozta: augusztus 20. az új kenyér ünnepe is. A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezett versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú, frissességét hosszan megőrző ünnepi kenyér kiválasztása volt a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival.
Ismertette: a kerek formájú kenyér új búzából készült kovászos technológiával, hagyományos módon és hagyományos alapanyagokból. Magyar pékmesterek készítették, magyar pékségekben és a nemzeti ünnepen a Magyar Ízek Utcájában, valamint a Clark Ádám téren is meg lehet kóstolni.

Forrás: MTI