Csodadiéták helyett most egy profi személyi edzőtől tudhatjuk meg, melyek azok az ételek, melyeket büntetlenül fogyaszthatunk.
Ha fejben már megszületett az elhatározás, hogy a nyári szezonra tökéletes formába hozza magát, máris megtette az első és talán az egyik legnehezebb döntést a fogyás érdekében. Nem mindegy azonban, milyen módszereket és ételeket választunk ennek érdekében!
„Kezdjük ott, hogy a fogyás akkor következik be, ha kevesebbet eszünk, mint amennyi energiára a szervezetünknek szüksége van. Merthogy energiát használunk (testhő fenntartása, szervek működése, lélegzés, izommunka) és energiát fogyasztunk (táplálék) mindezek fedezésére. Ha túlsúllyal küzdünk, az azt jelenti, hogy több energiát fogyasztottunk, mint amire a szervezetünknek szüksége volt. Így a felesleget zsír formájában raktározta el. Nem tehetünk mást, az energia bevitelt, vagyis az elfogyasztott ételek mennyiségét csökkenteni kell! Ám ez nem azt jelenti, hogy ha például kihagyjuk a reggelit, máris hatékonyan csökkentettük a kalóriabevitelt. A szervezetünk ennél furfangosabb. Jól meg kell választanunk, hogy miket eszünk meg és azt is, milyen mennyiségben. A legfontosabb, hogy naponta 5-ször étkezzünk, kis adagokban, amelyeket az alábbi ételekből egyszerűen össze tudunk állítani” – mondja Krasznai Gábor, az ismert személyi edző.
- Brokkoli: alacsony kalória tartalmú zöldségféle, amelyet levesnek, főzeléknek is elkészíthetünk, de grillezhetjük is. 100 gramm brokkoli mindössze 35 kalóriát tartalmaz, így bőségesen fogyasztható minden étkezéshez. Egy maroknyi barna rizzsel, és 1 szelet grillezett csirkemellel kiváló ebéd! Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig nem leszünk éhesek.
- Fejes saláta: a brokkolihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően ideális fogás lehet. Akár nassolnivalóként is rágcsálhatjuk. 100 grammban alig 10-20 kalória van! Gyakorlatilag a legtöbb salátaféle alkalmazható a diétában.
- Csirkemell: azért a legjobb választás a húsfélék közül, mert rendkívül alacsony a zsírtartalma, ám igen sok fehérjét tartalmaz. Segíti a fogyást és jó minőségű tápanyagot biztosít a szervezetünknek, valamint az izomzatunknak. Az elkészítéskor kerüljük a panírozást, inkább roston készítsük el, kevés fűszerrel!
- Zabpehely: remek tápanyag, bár nem ajánlható korlátlan mennyiségben. A reggelihez viszont natúr joghurttal és némi gyümölccsel tökéletes választás. Rendkívül olcsó szénhidrát- és energiaforrás. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően, javítja az anyagcserét.
- Tojás: bár a tojás sárgájának fogyasztását nem ajánlott túlzásba vinni annak magas zsírtartalma miatt, a tojásfehérje ugyanakkor nagyon is ajánlott, hiszen remekül felszívódó fehérjeforrás. Vacsorára is bátran fogyasztható, némi salátával, tonhallal például.
- Zsírszegény túró: akár vacsorára is jó választás, mert nem hizlal, viszont laktat. Fehérjeturmix-porral összekeverve finom édesség, míg paprikával, retekkel, paradicsommal fogyasztva remek sós fogás. Fűszerezzük a túrót pirospaprikával, sóval, borssal, keverjünk hozzá apróra vágott lila hagymát majd tömjük bele egy félbevágott paprikába. Tökéletes vacsora!
- Piros gyümölcsök: magas antioxidáns tartalmuk kiválóan pótolja az alacsonyabb kalória bevitel miatt csökkenő antioxidáns, vitamin- és ásványi anyag bevitelt. Alacsony a cukortartalmuk is, ezért ajánlhatók a fogyókúra idején is.
- Tengeri halak: magas hasznos zsírsav tartalmuk kifejezetten segíti a fogyást és az anyagcserét. Nagyon egészségesek, hiszen semmilyen felesleges, lerakódó tápanyagot sem tartalmaznak. Magas fehérjetartalmú, laktató étel, bár az elkészítésüknél felejtsük el a panírozást és az olajban kisütést. Inkább roston süssük őket! Vacsorára is fogyaszthatók!