Sikeres gasztroblogger lett a solymári anyuka

6054
Marlok Nikolett legkisebb gyermekével

Internetes receptgyűjteményét immár több mint 500-an kedvelik, és a szám folyamatosan nő. Marlok Nikolett, a 36 éves, háromgyermekes solymári anyuka gasztroblogja, melynek címe MNI receptgyűjteménye, igazi siker.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy már ilyen sok követőm van. Főleg úgy, hogy az oldal aktív népszerűsítésével – például fizetős Facebook-kampány – eddig nem is foglalkoztam – mondja Nikolett, aki három éve kezdte megosztani a receptjeit. – Talán azért sikerült ennyi követőre szert tennem, mert a receptjeim nem túl bonyolultak, no és persze azért, mert nagyon finom a végeredmény. A célom, hogy a teljesen kezdők is el tudják készíteni őket. Csak azokat a recepteket osztom meg, amiket meg is kóstoltunk a családommal, és ízlett nekik.”

Nikolett eleinte csak magának írta le az ételek elkészítésének módját az édesanyja receptes füzetéből, és ismerősöktől kapott, lapokra írt receptekről. „A blog úgy született, hogy eleinte gyakran kellett telefont ragadnom és segítséget kérnem főzés-sütés közben. Arról nem is beszélve, hogy sok cetlire írt receptről már nem tudtuk megfejteni, hogy is kell kinéznie a süteménynek. Aztán egyre több receptet írtam le a számítógépbe, sokszor le is fotóztam a süteményeket, ételeket. Így jött az ötlet, mi lenne, ha egy blogba gyűjteném őket, ahol szépen illusztrálva, rendszerezve, szűrőkkel ellátva is lehet rájuk keresni.”

Elkészült a stíriai metélt
Elkészült a stíriai metélt

Az elmúlt három évben egyre jobban beleásta magát a gasztronómiába. „Az alapdolgokat megtanultam, így a hozzávalókból is ki tudom következtetni a végeredményt. Sőt össze is áll a fejemben a kép, hogyan is kell majd  kinéznie a süteménynek. Hogy minél változatosabb legyen a tartalom, külföldi újságokat is lapozgatok, és az interneten is sokat böngészek. Újabban pedig egyre szívesebben kísérletezek meglévő receptek módosításával, illetve saját fogásokat is megpróbálok kitalálni. Kedvenceim a sütemények, de a család persze nem csak süteményeken él. Ezért egyre több leves- és főétel is szerepel a blogomban.”

20160508_175435-01-01

TÚRÓS-MEGGYES KALÁCS CSIGA

Hozzávalók a kelt tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 45-50 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • meggy
  • búzadara

Elkészítése:

  1. Először a kelt tésztát gyúrjuk be.
  2. A tejet melegítsük meg, keverjünk hozzá egy kanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre.
  3. A többi hozzávalót mérjük ki, kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
  4. Összedolgozzuk, könnyű, lágy tésztát kapunk, majd duplájára kelesztjük.
  5. Elkészítjük a túrós tölteléket, a túrót, porcukorral, tojás sárgájával és ízesítőkkel alaposan összekeverjük.
  6. A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk, 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra.
  7. 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk.
  8. A túró tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, tetejére meggyet rakunk, majd megszórjuk búzadarával.
  9. A tésztánkat hosszában összefogjuk, összecsípjük. Az így kapott hosszú kígyónkat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. Az illesztés lefelé legyen, hogy ne nyíljon szét.
  10. Majd a másik két tekercset is összecsípjük, feltekerjük az előzőekhez hasonlóan.
  11. 15 percet állni hagyjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.
  12. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 fokra és 40 perc alatt készre sütjük.