Üzenetünk a jövőnek!

1672

Amikor a tájház felújítása elkezdődött, nagy segítséget jelentett Horváth Károlyné Rózsi néni, az építtető Posovszky Márton jelenleg 86 éves lánya. Részletesen el tudta mesélni, milyen is volt a ház berendezése eredetileg. Történetei nyomán szinte visszaszálltunk az időben.

A hőszigetelő beton kiöntésekor jött az ötlet, hogy helyezzünk el a padlóban időkapszulát, amivel üzenhetünk a jövőnek. Schokátzné Tallér Marika, a 3.a osztály osztályfőnöke felkarolta a javaslatot, és a gyerekek nagyon lelkesen fogadták az ötletet.

Fantáziájuk azonnal szárnyra kapott: rajz, plüss állat, filctoll, fénykép, drón felvétel. Harminc gyerek több tucat ötlettel állt elő. A javasolt tárgyakból hosszas válogatás után a következőket választottuk ki: fényképet az osztályról, tolltartót órarenddel és írószerekkel, aprópénzt, gumicukrot, csokoládét, néhány Legó-játékot, egy pólót a gyerekek tenyérlenyomatával, több rajzot, valamint egy USB adathordozót, melyen 3 perces, drónnal készített videofelvétel látható a tájházról és a Templom térről. Bele került továbbá a Solymári Hírmondó 2016. januári száma, a Bauernhaus–Solymárról készült tanulmány fotókkal, egy használható mobil telefon, a 2012-ben előadott Kristkindl és a 2015-ben bemutatott Hutoto című sváb színdarab DVD-je.

Az időkapszulát 2016. január 26-án a gyerekekkel közösen helyeztük a betonba. Miközben a munkások gondosan beágyazták a csövet, német dalokat énekeltünk, s közben azt próbáltuk elképzelni, hogyan fognak örülni és csodálkozni száz év múlva a majdani megtalálók. Vajon megtudják majd fejteni a DVD és az adathordozó tartalmát?

Hartmann Hilda blogbejegyzése
(bauernhaussolymar.blogspot.hu)