Értékeink a megyei értéktárban

2066

Jablonkay Mária, a solymári helytörténeti gyűjtemény vezetője kérelmet nyújtott be, a templomban található Segítő Szűzanya kegykép, illetve egy nagy múltú hajdani esemény, a rózsaesküvők Pest Megye Értéktárába történő felvételéhez.

A kegykép
A solymári Segítő Szűzanya kegyképe a település római katolikus barokk építésű templomának oltárán díszes aranyozott fakeretbe foglalva látható.
Történetét az évszázadok során Márkus Mihály leveléből 1757-től a XXI. században Dr. Török József professzor által leírt értékig több szerző tollából követhetjük nyomon.
A Segítő Szűzanya kegykép előtt imádkozók sokan csodás gyógyulást éltek meg, amelyek közül 10 leírása maradt fenn. A többit elemésztette 1862-ben a nagy solymári tűzvész, amelyben az egykori plébánia értékei, anyakönyvei is megsemmisültek.

A rózsaesküvő
Gróf Karátsonyi Guido 1885-ben olyan felajánlást tett, amely összeg kamataival a három szomszéd falu legerényesebb, legszegényebb leányai közül a legméltóbbat olyan csodálatos esküvő keretében adták férjhez, amelyet egy szegény parasztlány sosem élhetett volna meg. A pazar rendezéshez olyan erénydíj társult, amelyből Pilisszentiván egykori rózsapárja házat vehetett, és biztos életkezdéshez juthatott egykor. A rózsaesküvők Guido gróf halála után nem értek véget, fiai folytatták a hagyományt. A nagyszerű esküvők az I. Világháború évében értek véget.

MI lehet nemzeti értek?

A nemzeti értékek azonosítása az úgynevezett nemzeti értékpiramisban történik, ez lényegében egy többlépcsős rendszer, és a nemzeti érték felől közelít a hungarikumok felé.

A rendszer első lépcsőfokán a települési értéktárak helyezkednek el. A települési értéktárat a települési önkormányzatok hozhatják létre, fakultatív feladatként. A második lépcsőfokot a megyei értéktárak jelentik. A települések helyi jelentőséget meghaladó összegyűjtött étrékeit tartalmazhatja a megyei értéktár. A Magyar Értéktár, a következő szintje az értékpiramisnak, melynek csúcsán helyezkedik el a HUNGARIKUMOK GYŰJTEMÉNYE. A Magyar Értéktárban összesített és rendszerezett nemzeti értékek köréből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, a jogszabályban meghatározott szempontok szerint.

A Pest Megyei Értéktárat 2012-ben alapították. Az ide felvett értékek közt szerepel például Úri község népviselete, a Márianosztrai rabtemető, a Börzsöny kisvasút, Budaörs sváb múltjának épített örökségei, az Ecseri lakodalmas ugyanúgy, mint az Egri vármakett, vagy a Kevélyhelyi Tanösvény Pilisborosjenőről. Remélhetőleg hamarosan folytathatjuk a felsorolást a solymári kegyképpel és a Rózsaesküvők rendezvénnyel.

Az értékek felvételéhez szükséges dokumentációk és ajánlások hamarosan a Megyei Értéktár Bizottság tagjainak kezébe kerülnek, akik remélhetőleg számunkra kedvező döntést hoznak.