Pályázat a templom külső felújítására

2816
Fotó: Antal Gertheis, 2013

A solymári római katolikus plébánia – az önkormányzat támogatásával – pályázatot ad be a műemléki védelem alatt álló, római katolikus templom külső felújítására. A megpályázott összeg 20 millió forint.

Célunk a templom külső helyreállítása, mely magában foglalja a vakolást, színezést, a lábazat és az eresz javítását is – tudtuk meg Takácsné Nagy Eszter polgármesteri tanácsadótól. – A templom 1782-ben épült késő barokk stílusban, határoló falazatán magas, pozitív kiülésű cementlábazattal. A cementlábazat az évek során, vizesedés miatt több helyen sérült. Ennek okai megszűntek a vízelvezető folyókák és átszellőztető fúgák kiépítésével, valamint a fűtésrekonstrukcióval.

A lábazat javítása javítóvakolat rendszer felhordásával történne. A színezés az eredeti színek visszaállítását jelenti. Mindez az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően valósulna meg.

A templom külső felújítása, egy hosszabb távú, már megkezdett beruházás része. Az utóbbi években megtörtént a belső helyreállítás, 2016-ban pedig a külső felújítással befejeződne ez a folyamat. A munkálatok jövő év februárjában kezdődnének és 2016 nyarán be is fejeződnének. Így – a tervek szerint – községünk fennállásának 750 éves, plébániánk 300 éves évfordulóján, már teljes pompájában ragyoghatna a templom – fejezi be gondolatait Takácsné Nagy Eszter.

Az egyedi támogatási igényt, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása előirányzatból történő finanszírozásra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságára nyújtják be.