Szalay Kriszta: „Solymáron az emberi kapcsolatok minősége fogott meg”

3775
Szalay Kriszta

Solymárt – természeti adottságai mellett – igazán az erre a településre jellemző valódi emberi kapcsolatok teszik különlegessé – vallja Szalay Kriszta színésznő. Új sorozatunkban művészek, ismert emberek beszélnek solymári kötelékeikről.

Solymárt – természeti adottságai – mellett igazán az erre a településre jellemző valódi emberi kapcsolatok teszik különlegessé – vallja Szalay Kriszta színésznő. Bár a színésznő és családja közigazgatási szempontból budaligeti, de közvetlenül a Kerek-hegy határában élnek és így, kicsit solymárinak érzik magukat.

„Annak idején a kislányomat is egy perc alatt vettem ki abból a II. kerületi iskolából, ahova járt, és írattam be a solymáriba. Itt találtunk olyan tanító nénit, akiben a lányom és én is tökéletesen megbíztunk. Ildikó néni, majd utána Edit néni tökéletes választásnak bizonyult. Hűséges típus vagyok, nem véletlen, hogy a férjemmel, Cserna Antallal annyi éve vagyunk együtt, és ehhez a térséghez is ragaszkodom. A faluban, a helyiekben leginkább az emberi kapcsolatok minősége fogott meg. Emberibbek, élőbbek, mint a nagyvárosban. Gyakran járok a központba, bevásárolni, vagy éppen masszázsra. Az egyik kedvenc helyem a Templom tér. Ha időm engedi, és nincsenek sokan, be is szoktam térni a templomba egy kis meditálásra. A másik számomra kedves hely a Panoráma utca, ahol a barátaink laknak. Valóban elképesztő látkép tárul onnan az ember elé.

Kapcsolda

A színésznő évek óta futó programja keretében iskolások találkozhatnak értelmi fogyatékkal élőkkel. A programnak jó ideg a solymári iskola is helyt adott. „Az első program után mellém állt a Mosolyország Alapítvány, így kaptam egy munkatársat, aki segít szervezni, iskolákat keresni. Azt hiszem, aki nyitott lélekkel képes jelen lenni a programon, megtapasztalhatja  a csodát! …hogy mi mindenre vagyunk képesek?!…s hogy mennyi mindent tudunk tanulni mi egészségesek, a fogyatékosnak tartott emberektől?!!!! Mert ki is az egészséges? Az És a nyolcadik napon c darabomban írom: „…Mert mindig mindennek az értelmét keressük. Hányszor kérdezzük, hogy ennek vagy annak a dolognak mi értelme, de azt sosem, mi érzelme?!.. Hát a Kapcsoldának van Érzelme :)’” – olvashatjuk Szalay Kriszta honlapján.