Adventtől adventig tart majd a 750 éves ünnepségsorozat

3168
A Tabula Hungariae, Magyarország első fennmaradt nyomtatott térképének részlete, amelyet a magyar Lázár deák készített 1528-ban. Középen Solmar felirat.

Múlt hét csütörtökön ült össze az az önkormányzati bizottság, mely a Solymár fennálásának 750. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat koordinálására alakult. A SOLYMARONLINE is ott volt a megbeszélésen.

Ami már biztos: a rendezvények idén adventkor kezdődnek, és 2016 adventjéig tartanak. Az ünnepségsorozat csúcspontja a solymári búcsú lesz. Ezen kívül természetesen szerepet kap a vár is, melyet azonban alkalmassá kell tenni népesebb rendezvények lebonyolítására. Számos nemzetiségi program kapcsolódik az eseményekhez, hiszen 2016 a kitelepítés 70. évfordulója is. Szó esett még a 130 éves helyi önkéntes tűzoltóságnak helyet biztosító tűzoltószertár befejezéséről és tűzoltó-felvonulásról is. A bizottság úgy döntött, hogy a következő ülésre meghívják körükbe Solymár plébánosát és a református lelkészt is.

A következő feladat: a fő programegységek részleteinek kidolgozása és beárazása. A munka elvégzésére kiscsoportok alakultak.

  • A solymári svábok kitelepítésének évfordulója (április második fele) idején megrendezésre kerülő nemzetiségi programok összeállítását Dobrovkáné Dér Borbála és Zwickl Mihály vállalta a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve. Ekkor kerül majd sor többek közt a nemzetiség történetével foglalkozó ismeretterjesztő előadásra, kiállításra, a Kompanei sváb színjátszó csoport bemutatójára, illetve kitelepítési emléktábla avatásra a vasútállomáson.
  • A júniusban illetve augusztusban megrendezésre kerülő, a solymári várhoz kapcsolódó programokat – vártörténeti kiállítás, előadás az ásatásokról, várkoncertek, várhoz kapcsolódó látványprogramok (bajvívás, íjászat, stb.) – Milbich Tamás és Ordódy György fogja kidolgozni.
  • Lőrincz Beáta, Barcsik Géza, Érchegyi László és Földesi János feladata, a várhatóan több nappal meghosszabbodó Solymári Búcsú rendezvényének kialakítása. Ekkor az eddigi hagyományos programok mellett egyháztörténeti kiállításra, szabadtéri fotókiállításra, iparosok (még meglévő mesterségek) bemutatkozására, a solymári művészeti csoportok szereplésével gálaest létrehozására, a településen élő művészek előadásaira, emlékfa ültetésre, tűzoltó-felvonulásra is sor kerülhetne.

Hogy pontosan mi valósulhat meg: arról a képviselő-testület, a részletesen kidolgozott javaslatok és a 2016-os költségvetés várható sarokszámainak megismerése után tud majd dönteni. A jubileumi év logójáról viszont várhatóan már a következő testületi ülésen döntés születhet, hiszen a pályázatra beérkezett 4 pályamunkát jelenleg értékeli a zsűri (a Solymáron élő Pálfy Sándor Príma Primissima díjas építész és Daróczi Péter festőművész).

Van mire büszkének lennünk

Lőrincz Beátát, a bizottság elnökét az ülés után arról kérdeztük, mi lesz a fő üzenete az eseménysorozatnak.
„Elsősorban azt szeretnénk közvetíteni, hogy legyünk büszkék arra, hogy Solymáriak vagyunk, hiszen ilyen gazdag kulturális élettel teli település kevés van az országban. Jó lenne, ha az itt élők azt éreznék, hogy függetlenül attól, honnan jöttek ők vagy az őseik, nem csupán lakhelynek tekintenék Solymárt, hanem az otthonuknak is.”

SO: Milyennek találta a bizottsági ülést?

„Konstruktívnak és előre mutatónak. A következő megbeszélés, immár több konkrétummal egy hónap múlva várható.”