Akár csendes komolysággal, akár gyermeki lelkesedéssel ünneplünk, Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden Olvasónknak és Követőnknek!

1259
Akár csendes komolysággal, akár gyermeki lelkesedéssel ünneplünk, Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden Olvasónknak és Követőnknek!
Borítókép: RUMedia.hu (Solymár, Kálvária)

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadása, míg másoknak vallási tartalom nélkül a termékenység és tavasz beköszöntének ünnepe, de többnyire egységesen a húsvéti nyúl, a sonka, a kalács és a húsvéti tojás szimbólumaival. Ünnepeljünk bárhogyan is, alább összegyűjtöttük a heti programokat településünkön.

Április 5. szerda a Svábházban
15-17 óra között horgolóklub,
17-től kreatív, húsvéti kézműves-est, melyen különböző húsvéti dekorációk és ajtódíszek készülhetnek remek kikapcsolódás közepette.

Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat szertartásait a Solymári Katolikus Templomban Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora celebrálja.
Nagycsütörtök 18:30 órakor szentmise – az utolsó vacsora és az oltáriszentség megalapításának emlékmiséje. A szentmise végén oltárfosztás, mely során az oltárt megfosztják minden díszétől, majd lamentáció Kovács Márk vezetésével.

Nagypéntek szigorú böjti nap. Ezen a napon tilos a hús, a nap folyamán egyszer szabad jóllakni, de megengedett 2 másik, csökkentett mértékű étkezés. Az ital, hacsak nem étel jellegű (pl. tej, leves) nem szegi meg a böjtöt.
15:00 órakor keresztút a templomban, melyet Homor Ferenc lelkipásztori munkatárs vezet.
18:30 órakor Nagypénteki szertartás (csonka mise) Urunk szenvedésének ünneplése.
21:00 órakor keresztút a Szél-hegyen az Édesanyák Imaköre vezetésével.

A Nagypénteki Passiót Úrvacsorával a Solymári Református Egyházközösség 17 órakor tartja.

Nagyszombat 8:00 és 18:30 között szent sír őrzés, melyre az üvegajtón kihelyezett lapon lehet feliratkozni. Kérik, hogy mindig legyen valaki ez idő alatt a templomban.
Meggyújtják ezen a napon a húsvéti gyertyát és elégetik a szentelt fát, amelynek hamuját a következő év hamvazószerdáján fogják felhasználni.
18:30 órakor a húsvéti vigília szertartása a templom előtt tűzszenteléssel kezdődik, majd a templomban folytatódik. A szentmise után kezdődik a feltámadási körmenet.

A Nagyszombati Széder esti vacsorát a Solymári Református Egyházközösség 17 órakor tartja.

Húsvétvasárnap, Urunk feltámadása. Ehhez a naphoz tartozik az ételszentelés hagyománya. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.
7: 00 órakor szentmise a Szél-hegyen ételmegáldással
10:30 órakos ünnepi szentmise, ételmegáldással.

A Húsvét vasárnapi úrvacsorás istentiszteletet a Solymári Református Egyházközösség 10 órakor tartja.
A közeli jelentkezési határidőre tekintettel, itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a Solymári Református Gyülekezet által szervezett július 31- augusztus 4 között megrendezésre kerülő, nyári gyerektáborba április 10-ig fogadják a jelentkezéseket.

Húsvéthétfő, a locsolkodás, a hímes tojások napja. Régi időkben a lányok a locsolásért virágot adtak a legényeknek, amit azok a gomblyukba vagy a kalap mellé tűztek. A legényeket a lányok otthonukban süteménnyel, likőrrel vagy pálinkával kínálták, míg az asszonyok inkább a feltámadás jelképéül szolgáló tojást adtak fizetségül.

A Húsvéti Ünnepkör lezárultával pedig április 11-én 18 órakor, kedden a Művelődési Házban Petőfi Emlékműsornak lehetünk részesei verssel, zenével a Költészet napján az Áldás Együttes kíséretében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

SolymárOnline