Szentmise, koszorúzás és nemzetiségi műsor a kitelepítési ünnepségsorozat utolsó napján

970

Április 24-én vasárnap zárult a Solymár Német Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett kitelepítési emléknapok programsorozat. Ezen a napon három órákor német nyelvű szentmisével kezdődött a megemlékezés, melyet Szemere János plébános celebrált. A misén közreműködött a Hagyományőrző Asszonykórus és a Schaumarer Musikanten. A mise végén Schrotti János, a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke mondott rövid beszédet. Köszönetet mondott mindazoknak, akik fontosnak tartják a solymári sváb hagyományok őrzését, és Isten áldását kérte a solymári német közösségre.

A hagyományokhoz híven a szentmisét koszorúzás követte. A templom mögött található kitelepítési emlékműnél Solymár önkormányzatai és civil szervezetei, csoportjai és a vendégek a Schaumarer Musikanten zenei kíséretével helyezték el a koszorúkat, majd az ünnepség műsorral folytatódott.

A művelődési házban az érkezőket a Musikanten zenéje fogadta, majd a színházteremben a nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Tallérné Milbich Judit köszöntötte a közönséget. Örömét fejezte ki, hogy a hosszú pandémia után Solymár hagyományőrző nemzetiségi csoportjai ismét vállalták a színpadra lépést, és műsoraik erősítik a nemzetiségi összetartozást.

Elsőként a Reményi Margit Táncegyüttes műsorát láthattuk, melyben az egészen piciktől kezdve a felnőttekig minden csoport készült tánccal. A táncokat Milbich Edit, Geringer Péter és Illés Gergely tanította be.

Őket a Solymári Férfikórus követte Gerendai Ágnes vezényletével, két Verdi kórusművet és egy, a korábbi karnagyuk, Tóth Árpád által komponált darabot adtak elő.

Az éneket ismét tánc követte, a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola gyermektánccsoportjának előadásában, Manninger Miklós koreográfiáit Schokátzné Tallér Mária tanította be.

Magyarországi német, osztrák és solymári népdalokkal készült a Hagyományőrző Asszonykórus Stájer citeraegyüttese, dr. Friderich Katalin, Frank Jánosné és Marlokné Cservenyi Magdolna.

Az est utolsó táncos produkciója a Herbstrosen tánccsoporté volt, akik Manninger Miklós koreográfiáit adták elő. A tánccsoport vezetője Marlok Róbertné, a táncokat Illés Gergely tanította be.

A nemzetiségi délutánt a sváb gyökerekkel rendelkező, fiatal tagokból álló Klani Hupf zenekar vidám műsora zárta, természetesen sváb dalokat adtak elő.

Az ünnepi szentmiséről és a nemzetiségi műsorról a PilisTV készített felvételt, melyet hamarosan megtekinthetnek a csatorna műsorán és a YouTube-on.

Az eseményt Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta (pályázati azonosító: NKUL-KP-2022/2-000834).

Fotó: Palkovics Mária

solymáronline