Választunk 2024

2130
Választunk 2024
Választunk 2024 (NVI)

Amint arról már korábban itt tájékoztattuk Önöket, a köztársasági elnök a 30/2024. (III. 12.) KE határozatával az Európai Parlament tagjai 2024. évi választása időpontjának, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásának időpontját 2024. június 9. napjára (vasárnapra) tűzte ki.

Az Európa Parlament tagjainak 2024. évi választására és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választására a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján közös eljárásban kerül sor.

Az Európai Parlament tagjainak választása arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot. A választójog gyakorlása a választópolgár szabad elhatározásán alapul. Ugyanazon választópolgár az Európai Uniónak csak egy tagállamában gyakorolhatja választójogát.

Magyarországon az Európai Parlament tagjainak választásán a választójogát gyakorolhatja:

  • minden magyar választópolgár, ha nem jelezte valamely másik uniós tagállamban, hogy választójogát ott kívánja gyakorolni,
  • az Európai Unió más tagállamainak minden választópolgára, ha nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni, feltéve mindkét esetben, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezik.

Az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar választópolgár is választó, aki

  • Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár,
  • az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásán Solymáron a választópolgárok 8 képviselőt egyéni választókerületben választanak, 3 fő kompenzációs listáról kerülhet a testületbe, így a megválasztott polgármesterrel együtt 12 fős képviselő-testület alakulhat.

Települési német nemzetiségi önkormányzati választáson Solymáron 5 képviselő választható meg.

Solymár Helyi Választási Iroda a Solymári Polgármesteri Hivatalban (2083 Solymár, József Attila utca 1.) működik. A választások előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos jogi, szervezési, informatikai tájékoztatás, felvilágosítás kérhető a 26/560-600 telefonszámon, illetve a valasztas@solymar.hu elektronikus levélcímen.
Választással kapcsolatos további tudnivalókat a Nemzeti Választási Iroda honlapján talál.

Szavazni a szavazás napján 06.00 órától 19.00 óráig, kizárólag személyesen, a választópolgár lakóhelye, átjelentkezés esetén tartózkodási helye szerinti szavazókörben lehet.

A szavazókör sorszáma és címe a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőn szerepel.

Szavazni a következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával lehet:

– lakcímet tartalmazó (régi típusú) személyazonosító igazolvány vagy

– lakcímigazolvány ÉS

– személyazonosító igazolvány vagy

– útlevél vagy

– 2001. január l-jét követően kiállított vezetői engedély.

Azok a választópolgárok, akiknek lakcíme a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza, a 2083 Solymár, József Attila utca 1. szám alatti Polgármesteri Hivatalban működő, 06 számú szavazókörben szavazhatnak.

Az Európai Parlament tagjainak választásán Solymárra átjelentkezett választópolgárok a 2083 Solymár, József Attila utca 1. szám alatti Polgármesteri Hivatalban működő, 06. számú szavazókörben szavazhatnak.

külképviseleten 2024. június 9-én (vasárnap), helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken 2024. június 8-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni.

Szavazás menete (NVI)
Szavazás menete (NVI)

Szavazni Solymáron öt típusú szavazólapon lehet. Az egyik szavazólapon az Európai Parlament tagjainak választásán listát állító jelölő szervezetek, a második szavazólapon az önkormányzati egyéni választókerületi képviselőjelöltek, a harmadik szavazólapon a polgármesterjelöltek, a negyedik lapon a vármegyei lista jelöltjei, míg végül az ötödik (zöld) szavazólapokon a német nemzetiségi jelöltek szerepelnek.

Minden szavazókörben a szavazólapok kitöltéséhez több szavazófülke áll a választópolgárok rendelkezésére. A szavazólapok kitöltésekor csak a szavazó tartózkodhat a fülkében. A választópolgár, ha nem tud olvasni, illetve testi fogyatékossága, vagy bármely más ok akadályozza a szavazásban, akkor általa választott segítőt – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét – veheti igénybe.

A látássérült választópolgár, amennyiben azt előzetesen formanyomtatványon kérte, Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe a szavazás segítése céljából.

ÉRVÉNYESEN szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő egy listára, egy egyéni jelöltre, polgármesterjelöltre lehet, a jelölt neve alatti, melletti vagy feletti körbe, tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy X).

Érvényes szavazat (NVI)
Érvényes szavazat (NVI)

SolymárOnline