Mit főzzek vasárnap?

2764

Mi is adunk ötleteket – mint ma is – de ha önnek van javaslata, ossza meg velünk!

Vasárnapi receptcserebere! A vasárnapi ebédhez szóló receptjavaslatokat az info@solymaronline.hu címre várjuk. Jó étvágyat!

Grillezett sajt krumplis lepénnyel
és mézes-balzsamecetes nektarinnal

Hozzávalók (4 főre):
– 2 doboz grillezni való sajt
Krumplis lepényhez:
– 6 szem krumpli
– 2 dkg vaj
– 15–20 dkg liszt
– 2 tojás
– só, bors
– 2 evőkanál pirított hagyma
– 2 evőkanál kókuszzsír a sütéshez
Mézes balzsamecetes nektarinhoz:
– 6 nektarin
– 2 dkg vaj
– 1 nagy evőkanál méz
– 1 nagy evőkanál balzsamecet
– frissen őrölt bors

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megpuhult leszűrjük, áttörjük és vajjal még forrón összekeverjük, mintha krumplipürét készítenénk. Ha kihűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, és a lisztet. A nokedlinél valamivel sűrűbb állagú tésztát kell, hogy kapjunk. Sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük a pirított hagymát. Ez lehet friss, de a készen kapható, ropogós változat is tökéletesen megfelel. A krumplis lepényben az a jó, hogy akár a megmaradt krumplipüréből is percek alatt elkészíthető. Egy serpenyőben megmelegítjük a kókuszzsírt és evőkanalanként adagolva, kisütjük a lepényeket.

Hogy miért érdemesebb kókuszzsírt használni?  Mert messze jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint az étolaj vagy a margarin. Bár a kókuszzsír telített zsírsavakban nagyon gazdag, könnyebben emészthető és a szervezetben nehezebben raktározódik. Ráadásul jól bírja a magas hőfokot, tehát mindenképpen korszerű és egészséges választás.

Közben a nektarinokat megmossuk, megszárogatjuk és gerezdekre vágjuk. Vajat forrósítunk, beletesszük a gyümölcsöt és nagy lángon rázogatva/kevergetve sütjük néhány percig, hogy a szeletek a bennük lévő cukortartalom következtében kicsit karamellizálódjanak. Ha a nektarin színt kapott és kissé megpuhult, csorgassunk rá egy nagy evőkanálnyi mézet és ugyanannyi balzsamecetet. Keverjük át, hogy a mézes-vajas szirup bevonja a gyümölcsöt, majd tekerjünk rá frissen őrölt borsot. Nem több, mint 10 perc alatt elkészül!

A mézes-balzsamecetes nektarin igazi jolly joker a konyhában, mert ha dupla adaggal sütünk belőle, mangó sorbettel tálalva különleges desszertet is varázsolhatunk belőle!

Utoljára hagyjuk a sajtot. Amíg a kerámia serpenyő átmelegszik, 1 cm vastag szeleteket vágunk a grillsajtból és zsiradék nélkül, oldalanként 2–2 percig szép pirosra sütjük. Ennyi idő alatt nem volt ideje kihűlni a krumplis lepénynek és a nektarinnak sem, úgyhogy már tálalhatunk is!

Rizskoch nyáriasítva

Hozzávalók:
– 1 bögre rizs
– 3 dkg vaj
– 2 bögre tej
– csipetnyi só
– 4 evőkanál cukor/nyírfacukor
– 2 csomag vaníliás cukor vagy vanília kivonat
– 1 citrom
– 5 tojás
– 2 őszibarack
– 1 marék áfonya
– a sütőforma kikenéséhez vaj és egy evőkanálnyi zsemlemorzsa

A rizst megmossuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, beletesszük a vajat is és csipetnyi sóval ízesítjük. Ha a vizet beszívta, leöntjük a tejjel és nagyon kis lángon puhára főzzük. Amíg hűl, meleg vízben alaposan megsikáljuk a citromot és megmossuk, megszárogatjuk a gyümölcsöket. Ha a tejberizsünk langyosra hűlt, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot vagy kivonatot, a cukrot/nyírfacukrot (ez utóbbi jóval egészségesebb választás) a citrom lereszelt héját és végül óvatosan, apránként beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kerámia piteformát kikenünk vajjal és meghintjük egy evőkanál zsemlemorzsával. Belesimítjuk a tojásos-habos keveréket, a tetejét kirakjuk a felszeletelt barackkal, rászórjuk az áfonyát és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Ha szuperegészséges változatban szeretnénk elkészíteni ezt a desszertet, a rizs helyett használjunk bátran kölest. Ez a lúgosító gabonaféle kivételes élettani hatásokkal rendelkezik, mert magas a rosttartalma, könnyen emészthető, ezáltal béltisztító, salaktalanító hatású. Nemcsak teljes értékű fehérjéket tartalmaz, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Rugalmassá teszi a bőrt és kedvezően hat a haj, a körmök, a fogak és a szem állapotára. Ha a desszert elkészítéskor a kölesre esik a választásunk, csak arra kell ügyelni, hogy háromszoros mennyiségű folyadékra lesz szükségünk, tehát egy bögre hántolt köleshez 3 bögre tejre.