Hozd a saját táncod!

1365

Ki hinné, hogy hazánkban még mindig vannak olyan kisebb közösségek, melyekben a néptánc idősebbről fiatalabbra öröklődik? E közösségek küldöttei találkoznak most szombaton, Fülöp Ferenc Szólótáncversenyen, a solymári művelődési házban.

„A zsűri persze szinte a lehetetlenre vállalkozik” – mondja Varga Zoltán a solymári Cédrus Táncegyüttes művészeti vezetője, aki idén másodszor ül a bírálók között. „Leginkább azért, mert nagyon nehéz eltérő tájegységek táncait, stílusát összehasonlítani” – folytatja, majd arról beszél, mit mondhatnak, adhatnak a 21. század emberének ezek a táncos produkciók. „A néző egyrészt megtapasztalhatja azt a tartást, ha úgy tetszik büszkeséget, amit maga a tánc ad. Másrészt ízelítőt kaphat a hagyományos értékekből, női-férfi szerepekből, melyek napjainkban egyre jobban hiányoznak az életünkből. Láthatja, hogy mindig a férfi vezeti a nőt, miközben minden tiszteletet megad neki. Érdemes tőlük tanulni.”

Részlet a versenykiírásból

„Versenyünk meghirdetésével célunk, hagy ösztönözzük a hagyományőrző együttesekben táncoló korosztályok táncos ismereteinek gyarapodását. Archív gyűjtések és az idősebb táncosok segítségével a helyi táncok elmélyült tanulmányozását, a hagyományőrző együtteseink táncos egyéniségeinek elismerését.
Részvételi feltételek: A versenyzőknek saját tánchagyományukat kell bemutatni improvizatív, stílushű formában. Nemzetiségi együttesek tagjai is nevezhetnek saját anyagukkal. Nevezni lehet szólistaként vagy párban. Egy együttesből minden kategóriában (korosztályban) csak egy szólista és egy pár indulhat. Műsoridő: 3 perc. Indulni két kategóriában lehet: I. kategória 18-30 év között II. kategória 30 év felett Próbalehetőséget és zenekart biztosítunk. A zsűri elsősorban a hagyományhű, stílusos előadásmódot, az improvizációs készséget és a hiteles megjelenést értékeli.”