Cégeket is támadnak a csalók

890

Kifejezetten gazdasági társaságokat és vállalkozásokat támadnak a csalók egy újfajta, de gyorsan terjedő módszerrel – hívja fel a cégek és alkalmazottaik figyelmét a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság.

A módszer lényege, hogy a csalók a vállalkozás ügyvezetőjének nevében olyan magyar vagy angol nyelvű e-mailt küldenek a gazdasági/pénzügyi vezetőnek, amelyet egy hitelesnek tűnő, ám hamis (általuk létrehozott) e-mail címről indítanak. A levélben néven szólítják és bizalmas hangon titoktartásra utasítják a pénzügyi felelőst, és egy konkurens céggel való versenyhelyzetre hivatkozva
felmérik a cég készpénzállományát, majd annak részét vagy egészét egy későbbi levél utasításai szerint egy “ügyvéd” által megküldött számlaszámra utaltatják.

A rendőrség kéri, hogy hasonló vagy más mondani valójú, de gyanakvásra okot adó kérés esetén
– az érintettek győződjenek meg a kérés valóságtartalmáról,
– személyesen vegyék fel a kapcsolatot az általuk ismert ügyvezetővel/cégvezetővel a kérés tisztázására,
– ne válaszlevélben írjanak a kérésre, hanem újból gépeljék be az üzenet címzettjét, mivel gyakran csupán egy-egy karakterben különbözik a csaló e-mail cím a valóságostól,
– járjanak el körültekintően minden olyan pénzmozgás esetén, amely nem szokványos a cég esetében,
– egyeztessenek más döntéshozóval is a cégnél.

Amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, minden esetben hívják a 112-es telefonszámot, ha pedig pénzügyi tranzakció történt, a számlavezető bankot is értesítsék.

solymáronline