Háborús és “hétköznapi” hősök egykor és ma

2223

A hősök napi ünnepségen adta át az idei községi kitüntetéseket dr. Szente Kálmán polgármester. A Solymárért elismerést civilek javaslatai alapján három kedves doktornőnknek ítélte oda az önkormányzat.

Dr. Inczédy Zsuzsanna 1964-től közel 40 évig dolgozott körzeti orvosként Solymáron. Részt vett a Vöröskereszt tevékenységének szervezésében, egy időben a gyermekorvosi feladatokat is ellátta. 2003-as nyugdíjazása óta is aktív résztvevője a falu közéletének.

Dr. Szabó Éva 1976-ban állt munkába Solymáron a PEMŰ üzemorvosaként, 1991 óta körzeti orvos a községben. Munkája elismertségét jelzi, hogy övé az egyik legnagyobb háziorvosi praxis Solymáron.

Dr. Borovszky Éva 1981. és 2006. között dolgozott Solymáron gyermek- és iskolaorvosként. Nagy szerepe volt az 1991-ben átadott önálló gyermekorvosi rendelő, később az Ezüstkor intézmény létrehozásában. Sokat tett a szűrővizsgálatok elterjesztéséért, valamint a fejlesztő és felvilágosító munka érdekében.

Dr. Valkó Arisztid (1905-1988) Solymár múltjának kutatásával, a solymári Szarka-vár feltárásával, a leletek dokumentálásával szerzett érdemeket. Alapító tagja volt 1970-ben a dr. Jablonkay István által szervezett Helytörténeti Társaságnak. A posztumusz kitüntetést fia vette át dr. Szente Kálmán polgármestertől.


Az idei nemzetiségi díjat Milbich Jánosné Taller Máriának ítélte a Solymári Német Nemzetiségi önkormányzat. Marika néni a solymári svábság világi és egyházi hagyományainak több évtizedes aktív ápolásáért, továbbadásáért, a gyermekek nemzetiségi oktatásáért tett erőfeszítéseit ismerte el az NNÖ.

A március 25-én, szombaton délután tartott ünnepségen dr. Szente Kálmán polgármester mondott beszédet. “Minden évben megünnepeljük azokat a hősöket, akik a legdrágábbat: az életüket adták a magyar szabadságért, a nemzeti függetlenségért – mondta. – Ahol pedig a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak.” Majd egy olyan hős történetét elevenítette fel, akinek a neve az emlékmű márványtábláján olvasható: Klupik Józsefét.

A rendezvényen a Solymári Férfikórus énekelt, Vitéz Baranyi László színművész szavalt. Közreműködött a Hunyadi Mátyás Általános Iskola fúvószenekara, a Solymári Huszárzenekar és a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia küldöttsége állt díszőrséget.

Az ünnepség teljes felvétele megtekinthető hamarosan a PilisTV műsorán.

solymáronline
Fotó: Szima Roland