Levesben: terítéken a nemzetiségek és a nők

1268

Nem mindennapi előadásnak ad otthont az Apáczai március 31-én, vasárnap 19 órakor. A Magyarországi Nemzetiségek Színházi társulata és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház közös, magyar nyelvű vígjátéka, a Levesben a solymári és a pilisszentiváni nemzetiségi önkormányzatok összefogása eredményeként kerül színpadra.

A kezdeményezés alkotói és főszereplői a hazai nemzetiségi színjátszás elismert alakjai. A Mom’s the World ihlette darabjukat 2018. március 22-én mutatták be először a Nemzeti Színházban, azóta pedig több alkalommal játszották a Magyarországi Szerb Színházban. A sikeres, teltházas előadások után a társulat tervei között szerepelt, hogy itthon és külföldön is különböző helyszíneken, rendezvényeken bemutathassák a vígjátékot. Mindez megvalósulni látszik a solymári közönség nagy örömére, akik nemsokára megnézhetik, milyen is a Levesben!

A színmű a humor és az önirónia eszközeivel aktuális, sokszor fájó problémákat feszeget. Az alapszituáció egy élő főzőműsor, ahol különböző élethelyzetű, korú és nemzetiségű nők találkoznak. Történetük a valóságra épül, az improvizációval is élő színészek a saját életüket szőtték bele, melyből természetesen nem maradhat ki a férfi sem, aki hol szeretőként, hol öcsként, hol pedig férjként jelenik meg.

A Levesben a Magyarországon élő örmény, görög, német, szerb, lengyel és magyar nemzetiségű nők mai helyzetét és társadalmi viszonyait elemzi. Milyen a mai világban nőnek lenni, pláne kisebbségi identitással létezni? Mi a nő dolga? Kizárólag a hagyományos szerepek, a gyermeknevelés, a háztartás és a férfi támogatása? Ilyen és ehhez hasonló nagyon izgalmas kérdéseket boncolgat a darab, melyet a hatás fokozásaképpen stíldobbal kísért anyanyelvű dalok színesítenek.

Az egyfelvonásos Levesben ingyenesen látogatható, mindenkit sok szeretettel várnak!

SZE – solymaronline
apaczai.com