Veszélyes lehet a mustgáz – előzzük meg a bajt!

945

Elkezdődött a szüreti időszak, az év ezen időszakában megszaporodnak a mustgáz okozta mérgezések és balesetek – sőt, halálozások. Pedig megfelelő odafigyeléssel és körültekintéssel ezek az esetek elkerülhetők lennének.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele – sok tragédiának ez a közvetlen oka.

A legfontosabb, hogy a balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek! A legelterjedtebb és legegyszerűbb módja a mustgáz felfedésének a gyertyapróba: a pincét térdmagasságban elöl tartott, botra kötözött égő gyertyával kell megközelíteni. Ha a láng elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen; ilyen esetben azonnal hagyjuk el a helyiséget! Érdemes továbbá a járatokat rendszeresen szellőztetni és a hordókat lehetőség szerint nagy térben elhelyezni, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy nagy koncentrációban gyűljön fel a szén-dioxid. Fontoljuk meg gázérzékelő felszerelését, ami nem igényel túlzottan nagy anyagi ráfordítást, de életeket menthet.

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni!

Amennyiben ilyen esetet észlel, azonnal hívja a 105-ös vagy 112-es segélyhívó számot, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók vagy a katasztrófavédelem tudja – légzőkészülés segítségével – biztonsággal kimenteni a pincékből.

PA – solymáronline
Forrás: Katasztrófavédelem