Budaörsi Passió – idén is solymári táncosokkal!

2254
Fotó: apaczai.com

Május 19-én mutatják be a Budaörsi Passiót, melyet június 3-ig 12 alkalommal láthat a közönség. A produkcióban közreműködő Reményi Margit Táncegyüttes vezetőjével, Milbich Edittel beszélgettünk.

Fotó: apaczai.com

Bató Géza a nagy tehetségű tanító fáradhatatlan munkával teremtette meg – a helyi német lakosok együttműködésével – a legnagyobb Közép-európai népi színjátékot, a Budaörsi Passiót. Az egyedülálló díszlet a lelkes budaörsiek önzetlenségének köszönhetően épült fel. 1933-tól 1939-ig minden nyáron játszották a kőhegyi szabadtéri színpadon. A világháború és a magyarországi németek elűzése miatt félbeszakadt hagyomány 1996-ban, az Europassió Szövetség támogatásával újjáéledt. A Millennium alkalmából – az eredeti szöveg híján – a Csíksomlyói Passiót adták elő. 2003-ban, 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben pedig már Bató Géza szövegkönyve alapján került színre a Budaörsi Passió magyar és német nyelven. 2018 május-júniusában megújult szereposztással, több száz statisztával, világszínvonalú technikával Európa talán egyik legszebb Passióját tekintheti meg a közönség a varázslatos kőhegyi éjszakában.

Fotó: apaczai.com

Az előadás egyik különlegessége, hogy a solymári Reményi Margit Táncegyüttes táncosai a kezdetektől közreműködői a produkciónak. Így van ez idén is, a 30 solymári fiatal hetek óta próbál, hogy a holnap esti bemutatón minden tökéletes legyen.
„Hatalmas munka áll mögöttünk” – mondja Milbich Edit, a táncegyüttes egyik vezetője. – „A próbák április közepén kezdődtek, május elejétől pedig egyre sűrűbbé váltak. Hétvégén egész napos elfoglaltságot jelentettek, hétköznap pedig sötétedéstől éjfélig dolgoztunk a jeleneteken. Az áprilisi nyárban megizzadtunk és lebarnultunk, a májusi hidegben sokszor vacogtunk, mégis az öröm és a boldogság érződik a csapaton.”

Fotó: apaczai.com

Az idei közreműködést először nem akarták elvállalni. „Úgy éreztük, a csoport egy része a család és a munka mellett már nem tud teljesíteni egy ilyen intenzív próbafolyamatot, a fiatalabbaknak pedig az esti elfoglaltságok lehetnek túl kimerítőek” – meséli Edit. – „A budaörsiek azonban ragaszkodtak hozzánk. Ritter Imre országgyűlési képviselő, a Budaörsi Passió Egyesület elnöke személyesen is eljött az egyik próbánkra, hogy elmondja: annyira megszerettek minket az elmúlt évek alatt, hogy nélkülünk már nem lenne az igazi a Passió.”

Fotó: apaczai.com

És valóban, az évek során kialakultak bizonyos szerepkörök. A táncos fiúk Heródes katonáit játsszák, Geringer Péter pedig 2003 óta fejezi le Keresztelő Jánost. A lányok az ördögök szerepébe bújnak, legnehezebb jelenetükben pedig egy 20×20 méteres kifeszített leplet mozgatnak egy meredek domboldalon lefelé, úgy táncolva a lepel alatt, hogy csak a körvonalaik látszanak.

Fotó: apaczai.com
Fotó: apaczai.com

A szervezők, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Budaörsi Passió Egyesület nem ígért fényes gázsit a szereplőknek, de az együtt átélt élmények, a csodálatos környezet, a varázslatos előadás amúgy is megfizethetetlen lenne. „A szervezők természetesen térítik a teljes utazási költséget, és ha az előadássorozat sikeres lesz, csúnya szóval nyereséges, akkor támogatják a táncegyüttes munkáját is” – tudjuk meg Milbich Edittől. – „Egy biztos, hogy a felejthetetlen élmény mellett, amit ez a néhány hét jelentett mindannyiunk számára, mától megkóstolhatunk egy világújdonságot, hiszen Gorász Viktor cukrászmester elkészítette a Passió-fagylaltot. Összetevői: maracuja, borban áztatott narancshéj, étcsokoládé. A katolikus templom melletti Szamos cukrászdában kapható a Budaörsi Passió (május 19–június 3) tiszteletére.”

Végezetül álljon itt a solymári táncosok névsora, akiknek a színházi hagyományok szerint „kéz- és lábtörést” a holnapi premierre: Bacs Fanni, Berényi Polla, Breier Liza, Csuka Dominik, Drávai Zsolt, Erdős Hajnal, Geringer Katalin, Geringer Péter, Gyékény Szabolcs, Illés Gergely, Kamuti Laura, Kapitány Tamás, Kovács Tamás, Lakatos József, Lutz Beáta, Mikulai Liza, Milbich Edit, Milbich Krisztina, Orsovai Bence, Ortner Ádám, Pénzes Gábor, Pigler Boglárka, Pongrácz István, Sodró Laura, Szabó Sipos Flóra, Takács Viktória, Tallér Nóra, Tihanyi Dóra, Vajdovics Péter, Varga Eszter.

apaczai.com