László-Marlok Nikolett, solymári gasztroblogger összeállított egy húsvéti répatorta receptet. Nem csak azért nagyon húsvéti, mert répából van, amit a nyúl (a húsvéti főleg) nagyon szeret, hanem azért is, mert a répában lévő vitaminok segítenek a tavaszi fáradtság legyőzésében.
Tészta hozzávalói:
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg darált mandula
- 5 egész tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál fahéj
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál rum
- csipet só
Krém hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín (Meggle cukrászhab)
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
- A megtisztított répát finom reszelőn lereszeljük.
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral habosra keverjük.
- Kimérjük a többi hozzávalót és folyamatos keverés mellett a sárgájához kanalazzuk.
- Hozzáadjuk a reszelt répát, ízesítjük fahéjjal, rummal, citrom héjával és levével.
- A masszához végül fakanállal hozzákeverjük az 5 tojás keményre vert habját.
- Átnézzük a receptet, hogy nem hagytunk-e ki valamit. 🙂
- Az elkészített masszát a kikent tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben (180 fokon) 35-40 percig sütjük.
- A krémhez a tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot és simára keverjük.
- Ha kihűlt a piskótánk, kettévágjuk.
- A krémet elosztjuk, majd a piskóták közé és tetejére is kenünk belőle.