Kiszebáb égetés a Kisiskolában

2680

„Figyelem! Figyelem! Mindenkinek figyelem! A telet immár elűzzük, a tavaszt köszöntjük! Aki nem jön el a vígságra, nőjön sósuborka az orrára!”

Negyven nappal húsvét előtt válik aktuálissá ennek a népszokásnak a felelevenítése az ország több részén, így most iskolánk napköziseinek körében is. Péntek délután, az előző nap a gyerekek által elkészített kiszebábot, hatalmas zajkeltéssel, és télűző rigmusokat kántálva égették el a Kisiskola napközisei. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól. A tanulók ún. gondűző cédulákra írták fel, hogy mitől szeretnének megszabadulni: rossz álmoktól, betegségtől, félelmektől. Utána ezeket a cédulákat a bábura helyezték. A hagyományt követve hangos felvonulással, fedővel, fakanállal, kereplővel (végre lehetett zajongani az iskolában…J) vonultak fel az udvaron. A bábu elégetésével varázsoljuk be a tavaszt, s kívánjuk, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendhessünk.

Szeretnénk külön köszönetet mondani a Solymári Önkéntes Tűzoltóknak, akik immár hagyományosan segítik, hogy a kiszebáb égetés zavartalanul, és biztonságosan történjen a gyerekek nagy örömére.

Zöldi Eleonóra