Alvásiskola – Praktikus tanácsok horkolás ellen

2444

A horkolás az éjszakai pihenésünket zavaró kellemetlenség, amely súlyos esetben veszélyes is lehet! Pedig egyszerű praktikákkal – mint például a háton alvás megszüntetése – már az enyhe horkolást is ki lehet küszöbölni.

A horkolás egyébként minden korosztály problémája, ráadásul férfiaké, nőké egyaránt. A 30 évesek között már a férfiak 20 százaléka rendszeresen adja ki a jellegzetes hangot éjszakánként, de a hölgyek 5 százaléka szintén horkant álmában. A kor előrehaladtával azonban egyre többen kezdenek horkolni, ami egyébként a férfiakra anatómiai okok miatt jellemzőbb. A 60 éves kort elérve az erősebbik nem 60 százaléka, míg a nők 40 százaléka horkol rendszeresen. Nem véletlen, hogy ez a kellemetlen tünet a válási okok listáján a harmadik helyen szerepel. Csak az anyagiak és a hűtlenség előzi meg.

Egyszerűbb praktikák horkolás ellen:

  1. Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyzet változtatással ezt meg lehet szüntetni.
  2. A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére.
  3. Érdemes kerülni a lefekvés előtti alkoholfogyasztást és a késői vacsorázást is.
  4. A hálószoba átszellőztetésével is javíthatunk a problémán.
  5. A különféle gyógynövények felhasználásával készült torokspray – a szájüreg hátsó részébe fújva – is segíthet.

Súlyos esetben azonban mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. A felső-légúti fizikális vizsgálatot követően az alvásról, már hazavihető készülék segítségével is lehet tájékozódni, amely többek között a légzéskimaradást, a vér oxigénszintet, a pulzusszámot, a horkolást és akár a testhelyzetet is figyeli. Többféle kezelési lehetőség létezik – például műtéti beavatkozások a felső légutak területén modern rádiófrekvenciás technológiával, horkoláscsökkentő implantátum, valamint más szájba helyezhető eszközök. Súlyosabb esetben pedig az úgynevezett légsínterápia. Ennek során a légutakat egy a lélegeztető készülékhez hasonló berendezés akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigénszint, létrejön a pihentető, mélyalvás.