Meghívó Némethy Georgina kiállítására

93
Meghívó Némethy Georgina kiállítására
Meghívó Némethy Georgina kiállítására Forrás: apaczai.com

2024. október 19-én szombaton, 17 órától az Apáczai Csere János Művelődési Ház megnyitja kapuit Sz. Némethy Georgina festőművész és restaurátor Csend És Sodrás című kiállítása előtt, mely kiállítás egészen november 9-ig a művelődési ház nyitvatartási idejében díjmentesen megtekinthető.

Georgina Németországban született 1950-ben. Miután a család Amerikába vándorolt, hat testvérével New York államban, a Hudson folyó festői tájain nőtt fel. Művészi pályája édesapja, Némethy Albert tanítványként indult, 16 éves kora óta teljes életét a festésnek szenteli. Komolyan véve apja akadémikus képzettségét és tanítását, aki a helyi múlt századi Hudson River School hagyományait élesztette fel a hatvanas évek Amerikájában, ő is az akadémiai indíttatású tájképfestészet híve, és az angolszász-amerikai ihletettségű tengeri táj – hajóportré festészetet műveli. Kifejlesztette saját kifinomult, a végletekig kidolgozott klasszikus tájképstílusát és hajóportré festészetét, melynek minden témáját alaposan kutatott történelmi háttér alapozza meg. Képeiről a természet szeretetének napsugaras nyugalma árad.

A Művészetet mint kifinomult professzionális műhely-munkát fogja fel, ahol minden aprólékosan kidolgozott részletnek megvan a maga helye, és önmagában tökéletesnek kell lennie. Munkájának minőségét, időállóságát a gyűjtők korán felismerték, így műveinek legnagyobb része amerikai és hazai magángyűjteményekben található.

Hazai témáiban a számára kedves települések faluképei, tájképei, emblematikus épületei szerepelnek.

Alkotómunkáját részben solymári családi otthonában, részben New York-ban végzi.

2002 óta részt vett az azóta megszűnt Solymár Alkotóművészetéért Közalapítvány munkájában és a helyi népes művészközösség életében, kiállításain, majd hosszabb kihagyás után az utóbbi években rendezett solymári csoportos adventi tárlatokon.

Kiállításai voltak New Yorkban Smith Gallery, a Wally Findlay Int’l, East Hampton, Chicago, Palm Beach-ben, a Pavilionban, a Warren Street galériákban.

Magyarországon több csoportos és egyéni kiállításon vett részt, Solymáron, Budaörsön, Érden Vácott, Vecsésen, Csepelen, a HM VIP hajóján, Székesfehérvárott stb. 

Műveit Magyarországon a neves kortárs Vándorfény Galéria képviseli.

Az esemény a Magyar Festészet Napja elnevezésű programsorozat része. 2002 óta hazánkban rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet minden évben október 18-án tartunk. Ekkor ünnepeljük ugyanis Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje.

Ez a nap a civil kezdeményezésnek hála 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe, mely a több, mint 20 év alatt egész hónapos mozgalommá nőtte ki magát!

Jöjjenek el Önök is a megnyitóra, és élvezzék a Művésznő keze munkáját Barcsik Géza közreműködésével.

SolymárOnline