A nyár egyik első jele, hogy érik az eper. Az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit, amelyek közös tulajdonsága, hogy rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.
A PEST MEGYEI SZEDD MAGAD EPERFÖLDEK LISTÁJA ITT ÉRHETŐ EL!
Az eper segít a vércukorszint normalizálásábban, mert megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását.
Az eperben található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gyulladások ellen is hatékony, ha rendszeresen fogyasztunk epret.
Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is. Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek (emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.
(Forrás: hazipatika.com)