Eleink tavasztól őszig folyamatosan jártak piacra, a konyhakertből és a gyümölcsösből bőségesen jutott eladásra is. Különösen a híres solymári politúr cseresznyének volt nagy keletje.
Egy háziasszonynak a háztartás vezetése, a gyermekek nevelése mellett még a konyhakertben és a gyümölcsöskertben végzendő munkák is a feladatai közé tartoztak. Csakúgy, mint a zöldségek télre való eltevése, a befőzés, a lekvárok készítése, káposzta savanyítása, vagy savanyúságok eltevése. Csak annyit tároltak amennyire a családnak szüksége volt a többit vitték a piacra eladni. Ha összegyűlt több tojás, azokat is, ugyanúgy, mint a vajat, túrót.
A kerti virágból szép csokrokat készítettek, akárcsak a petrezselyemből és a zeller zöldjéből, mert azok is kelendőek voltak a városban. A gyümölcsöt, és zöldséget gondosan átválogatták, mert csak a szépeket szánták eladásra. A gyümölccsel teli kosarat előző nap egy fehér vászonkendővel kötötték le és a hűvös pincébe tették. Másnap, kora reggel egy nagy erős kendővel aztán a hátukra vették, amihez elölről is kötöttek egy teli kosarat. Ha még több áru volt, akkor még a két kezükben is cipeltek egyet-egyet. Így mentek a vasútállomásra, majd vonattal az újpesti piacra. Ha sietni kellett haza, akkor egyben eladták egy kofának, ha nem, akkor maguk álltak oda kimérni. A híres solymári politúr cseresznyét például igen kedvelték a vásárlók, mert finom volt, és nagyon alkalmas a befőzésre.
A gyermekek mindig izgatottan várták haza az édesanyjukat, nagymamájukat, mert az asszonyok ilyenkor olyan vásárfiát hoztak a piacról, ami itthon nem volt kapható.
Elischné Draxler Erzsébet
Mit kínált egy hajdani őstermelő?
Nézzük például az 1938-ban Judt Józsefné nevére kiállított Őstermelői Igazolványt Erre azért volt szükség, mert csak a saját művelésből származó mezőgazdasági termékeket lehetett a budapesti piacokon és vásárcsarnokokban árusítani. A megsárgult okmány szerint szerint az alább felsoroltakat termelte a saját földjén, 363 négyszögölnyi konyhakertjében: sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, vöröshagyma, cékla, fejes káposzta, kelkáposzta, saláta, torma, burgonya, uborka, zöldpaprika, tök, paradicsom, zöldbab, zöldborsó, spenót, sóska, tengeri (kukorica), valamint vágott virágot. 157 négyszögölön pedig borszőlőt és csemegeszőlőt.
Termő gyümölcsfák: 2 almafa, 2 körtefa, 10 őszibarackfa, 20 szilvafa, 1 meggyfa, 2 diófa, 15 sárgabarackfa, 20 cseresznyefa, 1 mandulafa, 2 naspolyafa és 3 birsalmafa. 30 négyszögölön termelt még málnát, 30-on földiepret, 20-on ribizkét, 20-on pedig egrest. Baromfiak: 30 tojóstyúk, 20 csirke, valamint 1 fejőstehén, amelynek tejéből vajat, túrót készítettek.