A húsvét Olaszországban különösen fontos ünnepnek számít. Csakúgy, mint a családi ebédek, melyek ilyenkor még gazdagabbak. Olvasóinknak a legkedveltebb fogások receptjeiből válogattunk.
Taglitelle bárányhúsos raguval
Hozzávalók:
- 450 gr csontozott bárányhús
- 1 pohár fehér bor
- 3 levél zsálya
- 1repa
- 1 hagyma
- 1 zeller szár
- 500 ml zöldségleves
- 200 gr zöldborsó
- 5 kanál olívaolaj
- 60 gr reszelt kecske sajt
Elkészítés:
Vágjuk karikára a répát, aprítsuk fel a hagymát, zsályát, zellerszárat és pároljuk össze az olajon.
Adjuk hozzá az apróra vágott bárányhúst és folyamatosan kavargatva süssük meg nagy tűzön. Közben hozzáöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni. Adjuk hozza a sót, borsot és egy merőkanál zöldséglevest. Főzzük 20 percig, közben adjunk hozza levest, ha szükséges.
Adjuk hozzá a zöldborsót és főzzük további 20 percig, amíg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, tovább gazdagíthatjuk a levessel.
Főzzük ki bő vízben a tésztát és leszűrés után adjuk hozza a szószt. Melegítsük össze és reszelt sajttal a tetején tálaljuk.
Rántott bárányborda
Hozzávalok:
- 16 bárányborda
- 1 kanál apróra vágott petrezselyem
- 1 rozmaring ág
- 3 zsályalevél
- Só és bors
- 2 tojás
- 2 kanál reszelt parmezán sajt
- 40 gr vaj
- 5 kanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Vágjuk le a bárányról a zsíros részeket, klopfoljuk ki (a klopfoláshoz takarjuk le a húst sütőpapírral).
Készítsük elő a bundázáshoz a hozzávalókat. Vágjuk apróra a zsályát, rozmaringot, petrezselymet, fokhagymát. Adjuk hozza a zsemlemorzsát és a reszelt parmezánt, sót és borsot.
Egy másik tálba tegyük a tojást, sót borsot, verjük fel egy villával. Forgassuk meg a húsokat a tojásban, majd a zsemlemorzsában.
Melegítsük fel az olajat a vajjal és süssük a hús mindkét oldalát 2-3 percig. Csepegtessük le, és tegyük papírra.
Húsvéti galamb
A húsvéti galamb népszerű olasz ünnepi édesség, amely kelt tésztából készül.
Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 60 ml langyos víz
- 200 gr vaj
- 180 gr kristálycukor
- 120 gr kandírozott narancs
- 1 citrom reszelt héja
- 25 gr sörélesztőA tetejére
- 50 gr mandula
- 2 tojás fehérje
- 50 gr nádcukor
- 50 gr porcukor
- 60 gr szeletelt mandula
Elkészítése:
60 ml langyos vízben oldjuk fel a sorélesztőt egy kanál cukorral együtt. Kavarjuk meg és hagyjuk állni 5 percig, amíg a teteje nem kezd habosodni.
Gyúrjunk össze 100 gr lisztet a felfutott élesztővel, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapunk. Az összegyúrt tésztára késsel karcoljunk egy X-et
Egy tálat töltsünk meg félig langyos vízzel (kb 30 fokossal). Tegyük bele a tésztát és takarjuk le átlátszó fóliával. Hagyjuk megkelni, míg kb dupla méretű nem lesz és fel nem jön a víz tetejére (kb 40 perc).
Vegyük ki a vízből, csepegtessük le a megkelt tésztát és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozza a maradék 400 gr lisztet, csipet sót, a tojásokat (3 tojásfehérjét és 2 egész tojást), 120 gr vajat a reszelt citrom héját, cukrot és a kandírozott gyümölcsöt, majd dolgozzuk az egészet jól össze.
Tegyük át egy kilisztezett edénybe és takarjuk le átlátszó fóliával. Tegyük meleg helyre (a legjobb a sütő) és hagyjuk kelni kb. másfél órán át.
Miután letelt az idő vagy miután duplájára nőtt a tészta, adjuk hozza a vajat (40 gr) és dolgozzuk jól össze. Takarjuk le ismét és hagyjuk meleg helyen újra kelni további 3 órát.
Vegyük ki a tésztát és adjuk hozza a maradék 40 gr vajat. Dolgozzuk jól össze, majd vágjuk egy nagyobb és két kisebb részre. A nagyobb lesz a galamb törzse, a kisebbekből lesznek a szárnyak.
Miután megformáztuk, tegyük ismét meleg helyre kelni, további 2 órára. Közben elkészíthetjük a bevonót. Daráljuk össze a mandulát és a nádcukrot, adjuk hozza a 2 tojás felvert fehérjét és keverjük össze, míg egy nem túl folyékony masszát kapunk.
Ha teljesen megkelt a galamb, óvatosan kenjük rá a bevonó masszát, szórjuk rá a mandulát, és a cukor kristályokat. Süssük 10 percig 200 fokon, majd vegyük lejjebb 180 fokra és süssük további 30 percig, amíg a teteje szép pirosra sül.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.