Rajzversenyt hirdet Önkormányzatunk

788
Rajzversenyt hirdet Önkormányzatunk
Borítókép: RUMedia.hu

Ma van a Föld napja. Magyarországon 1990. óta ünnepeljük a Földet április 22-én, más országokkal egyetemben.

A Solymári Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága ebből az alkalomból az esővíz megőrzésének és felhasználásának fontosságát szeretné hangsúlyozni. Ebben a szellemben a Bizottság plakett elkészítésére vonatkozó rajzversenyt hirdet. A jelen cikkhez mellékelt, illetve az Apáczai Csere János Művelődési Ház irodájában átvehető sablonba kell elkészíteni a műveket. A zsűri által kiválasztott alkotások a „GYŰJTÖM AZ ESŐVIZET” sablonba helyezve kerülnek majd elkészítésre, melyek a solymári esővízet gyűjtő portákra kerülhetnek kihelyezésre.

Az elkészült műveket a Művelődési Ház irodájában lehet leadni 2023. május 12-éig, míg az eredményhirdetésre 2023. május 21-én, 17 órakor a Művelődési Ház gyereknapi műsora keretében kerül majd sor.

A vezetékes víz elterjedése előtt az esővíz felhasználása – különösen Solymár pihenő övezeteiben – fontos részét képezte a háztartások/nyaralók vízgazdálkodásának. A környezetvédelmi szempontokra, és az ivóvízhálózat leterheltségére tekintettel az esővíz és szürkevíz hasznosítása az utóbbi években reneszánszát éli. Az esővíz – melynek a járdákra, utakra való kivezetése a vonatkozó szabályozás szerint tilos, és a téli hónapokban felfagyásokat eredményezve veszélyes is – több célra is hasznosítható a ház körül.

A legegyszerűbb hasznosítási mód a locsolás; a tartályba gyűjtött esővizet akár locsolókannával, akár gravitációs, vagy szivattyús megoldással juttathatjuk a szomjas növényekhez, elkerülve az emberi fogyasztásra alkalmassá tisztított vízkincs pazarlását.

Egy másik, komolyabb beruházást igénylő felhasználás a WC öblítés, illetve a mosógép vízfelhasználásának kiváltása. Ez igen jelentős mennyiségű édesvíz használat csökkenést jelent azokban a házakban, ahol ezt az egyszeri beruházást megvalósítják.

A Környezetvédelmi Bizottság a mostani pályázattal hangsúlyozni szeretné az esővíz és ivóvíz megfontolt felhasználásának fontosságát, és az esővíz tudatos porták megjelölésével fel kívánja hívni a lakosság figyelmét a kérdés fontosságára.

Bízunk bennne, hogy kezdeményezésünk támogatásra talál közösségünkben.

Solymári Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága