Péntekig várják a bírósági ülnökök jelentkezését

566
Péntekig várják a bírósági ülnökök jelentkezését
Borítókép: internet

A bírósági ülnökök megbízatása 4 évre szól. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi soros ülnökválasztásra 2019-ben került sor, idén esedékes a soros ülnökválasztás.
Pest Vármegye Közgyűlésének Elnöke várja azon személyek jelölését, akik ülnökként részt vennének a munkaügyi és fiatalkorúak büntetőügyében eljáró bíróság munkájának segítésében.

Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag pedagógus (akár nyugdíjas), pszichológus vagy a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

A fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban eljáró ülnököket a tantestületek, érdek-képviseleti szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek, a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A bírósági ülnököket a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg.

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököt a tisztsége gyakorlásának idejére távolléti díj, illetőleg tiszteletdíj illeti meg. Az ülnök jelen esetben a Budapest Környéki Törvényszék intézményében látná el feladatát.
Jelentkezést 2023. március 31. napjáig lehet leadni a Solymári Polgármesteri Hivatalban.

SolymárOnline