Aktuális programajánlónk a hétvégére

639
Aktuális programajánlónk a hétvégére
Borítókép: internet

2023. március 3-án, pénteken 18 órakor egyesületi ülést tart a solymári Heimatverein – Falukör Egyesület a Bauernhausban.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, éppen 10 évvel ezelőtt nyilvánította március harmadikát, a vadvilág világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét.
A Budakeszi Vadaspark ez alkalomból most szombaton rendhagyó szakvezetéssel készül a látogatóknak, melyen többek között a Vadaspark működéséről, a kifutók kialakításáról, az állatgondozók feladatairól mesélnek majd részletesen.

Helyben pedig, március 4-én, szombaton Latinovits Zoltán emlékműsor lesz 19 órától a Művházban.
Pomázi Zoltán zenés, irodalmi visszaemlékezése Latinovits Zoltánra, a színészkirályra.
A díjmentesen látogatható program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Március 5. napja minden évben a budapesti néprajzi múzeum napja.
A hagyomány szerint az intézmény minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A 151. évforduló alkalmából a közönség csaknem 30 izgalmas programon keresztül tekinthet be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba.
Térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktáblaavatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen vásárolhat. Egy különleges nap, amikor a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt.
Ezen a különleges napon a szervezők a speciális látogatói igényekre is gondoltak: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók.
Ünnepeljen Ön is a Néprajzi Múzeum alapításának 151. évfordulóján, 2023. március 5-én 10-től 18 óráig!
Helyszínek:
A Néprajzi Múzeum főépülete (1146 Budapest, Dózsa György út 35.)
Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja (1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35.)
A programokról bővebb információt ide kattintva találnak.

SolymárOnline