Február 28-át piros betűvel véssük fel a naptárunkba, véradókat toboroz ugyanis az Országos Vérellátó Szolgálat településünkön.

559
Adj vért és ments meg három életet!

2023. február 28. 16:00-tól 19:00-ig Solymáron, a Német Nemzetiségi Általános Iskolában önkéntes véradást szervez a Magyar Vöröskereszt a Templom tér 26. szám alatt.

Egy véradás általában az előkészületekkel és a regenerálódással együtt egy órát vesz igénybe – ennyi idő alatt menthetünk meg akár három emberi életet is egyetlen alkalommal. Ahhoz, hogy életmentők lehessünk, fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzünk a véradásra.

Véradó lehet mindenki, aki:
• egészségesnek érzi magát
• elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves (első véradásnál a korhatár 60 év)
• testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
• étkezett és elegendő folyadékot ivott a véradás napján
• tetoválását vagy testékszerét a véradás időpontja előtt fél évvel készíttette
• rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal:
-személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél;
-lakcímigazoló kártya;
-TAJ kártya, vagy EU-s TAJ kártya (első regisztrációkor eredeti TAJ kártya bemutatása szükséges, későbbi alkalommal véradó általi bemondás, fénymásolat, fénykép is megfelel).
Külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló okmány, útlevél, magyar TAJ-kártya vagy az EU-ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.
A véradást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező.

A véradók egészségesek. A véradók életmentők. A véradók hősök.
A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphatunk egészségügyi állapotunkról, kideríthetjük a vércsoportunkat és azt is, hogy megfelelő-e a hemoglobinszintünk.

Évente 54-55 ezer új véradó csatlakozik a véradók táborához.
Segítsünk növelni ezt a számot!

SolymárOnline