Bernát a mi örök ifjúnk

2598
Bernát a mi örök ifjúnk
Fotó: Babicsek Bernátné (Bernát a kezdetekkor, 10 évesen)

Babicsek Bernát színész, harmonikaművész, településünk örök ifjúja 2021. szilveszterén hunyt el tragikus körülmények között és értelmetlen okból 41 éves korában.

Emléke előtt tisztelegve 2022. februárjában díjat alapítottak, melyet az idei évben 2023. január 28-án, a Turay Ida Színházban, gálaest keretében adtak át.

A Babicsek Bernát-Díjat olyan 41 év alatti fiatal, zenész-színész kaphatja, akiről a közönség úgy vélekedik, hogy tehetségével, személyiségével, önzetlen segítőkészségével, szerethető egyéniségével, a nemes célok melletti kiállásával belopta magát a szívekbe s ezzel méltó utódja lehet az általunk annyira szeretett Bernátnak.

Bernát a mi örök ifjúnk

A díjat elsőként Borbély Richárd, a 32 éves magyar zeneszerző, dalszövegíró, énekes és musicalszínész vehette át Bernát édesanyjától (Fotó: SolymárOnline).

Bernát szülei mérhetetlen fájdalmában némi enyhülést hoz, hogy fiúk neve a díjnak is köszönhetően nem merül feledésbe. A Díjátadó kapcsán Bernát édesanyjával, Márta asszonnyal beszélgettünk, aki megosztott velünk néhány kedves történetet Bernát gyermekkorából, melyet most a közös emlékezés és tiszteletünk jeléül, elmesélünk Önöknek is.

Bernát kiskorától kezdve imádott zenélni, így a család vendéglőjében, a Max Lenc-ben is gyakran muzsikált, ha szülinapost ünnepeltek. 

Egyik alkalommal, mikor Bernát még csak 15 éves volt, egy 30 fős vendégsereg is felkérte Őt az esküvő utáni vacsorájukra, mondván, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy étkezésük alatt a 15 éves művészpalánta szórakoztassa a nagyérdeműt. 
A kis Bernát nem riadt vissza a lehetőségtől, és beszervezte barátját, Attilát, akivel közösen hajnalig zenéltek a násznépnek hatalmas bulit csapva. Reggelre 16 ezer forintot kerestek, ami a ‘90-es évek közepén olyan jó pénz volt, hogy a szakács is megirigyelte, és szállóigévé vált mondata szerint így nyilatkozott: “Én is elmegyek inkább zenélni!” 

16 éves korára Bernát 3 fős saját zenekart alapított Attilával és Ferivel, Lustige Freunde néven. A zenekar fellépett az iskolai farsangi bálon, és az első hivatalos nagy fellépésük az augusztus 20.-ai ünnepségen volt.
Ezek a 12 éves korától kezdődő zenélések és sikerek terelték Bernátot a színészi pályára is.

Bernát másik szenvedélye a zene mellett a sport volt. Nagyon szeretett a természetben kalandozni, biciklizni és kajakozni. 
7 évesen már testvérével, Zolival együtt pecázgatott, de olykor előfordult az is, hogy nem a megbeszélt helyre ment a nádas mögé horgászni, hanem a kajak-kölcsönzőnél, a család egyik ismerősénél bukkantak rá, amint épp kajakozni gyakorolt.

Köszönjük Márta asszonynak a múltidézést és hisszük, hogy amíg emlékezünk szeretteinkre, szeretteink velünk élnek tovább!

SolymárOnline

Bernát a mi örök ifjúnk
Fotó: Babicsek Bernátné (Bernát a kezdetekkor, 10 évesen)
Bernát a mi örök ifjúnk
Fotó: Babicsek Bernátné (Először játszanak ketten Attilával esküvőn a Max Lenc-ben, Bernát a képen 15 éves)
Bernát a mi örök ifjúnk
Fotó: Babicsek Bernátné (Lustige Freunde, Bernát első zenekara 16 évesen. Felül, balról jobbra: Pálinkás Ferenc, Hubacsek Márton, Sarbó Gergely. Alul, balró jobbra: Dolgos Attila, Valovics Attila, Babicsek Bernát.)