Alkossunk és tanuljunk játszva, együtt!

734
Alkossunk és tanuljunk játszva, együtt!
Fotó: Kovácsházi Georgina (Van itt minden: gyékény, szalma és csuhé)

Új sorozatunkban olyan helyi civileket mutatunk be Önöknek, akik az élet valamilyen területén, – közös érdeklődésük mentén – apró közösségé kovácsolják össze az egyéneket, és tevékenységükkel értéket közvetítenek solymári közösségünk életébe.

Valljuk, hogy a széthúzás elszigetel, míg az összefogás erősít és megtart, ezért az Önök figyelmébe is ajánljuk ezen mikroközösségeket, hogy idővel makroközösségekké növekedhessenek mindannyiunk közös örömére.

Sorozatunk első részében a Kézműves Játszóházat mutatjuk be, melyet Kovácsházi Georgina rendez solymári otthonában, a Nádas u. 11. szám alatt 2022. szeptember óta, rendszeres jelleggel a hétfői napokon.

Gina óvodapedagógus, üvegékszer-készítő, népi játszóházvezető, népi kézműves- gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő, népi játék és a kismesterségek oktatója. Gyermekkori lelkesedését a kézművesség irányában iskolákban fejlesztette tovább, hogy a hagyományos paraszti kultúra népművészetének kincseit továbbadhassa saját, és mások gyermekeinek a Hagyományőrző Kézműves Játszóház falai között. Kezei közül azonban nem csak népi kézművestermékek kerülnek ki, hanem olykor kifejezetten modern és extravagáns, vegyes technikájú üvegékszerek is.

Január utolsó hétfője, és egyben 30. napja Náluk a télűzés keretében zajlik, így ezen a napon készülhetnek zajkeltő eszközök, kotkodácsolók és busó álarcok is.

Gina  különös izgalommal készül a mostani alkalomra, hisz a szokásos kézműveskedés, és számos alkotni való mellett, most hagyományos fánk készítés is lesz, aminek eredményét aztán közösen a szülőkkel, gyerekekkel együtt fogyasztanak el.

A foglalkozások alatt általában egy, vagy két tárgy elkészítésére van idő. A kisebb gyerekek hamar elfáradnak, ezért is van lehetőség minden alkalommal mondókára és játékra, de a foglalkozások fonóház-szerűsége folytán, a következő alkalommal folytatható az abbamaradt tevékenykedés a kicsik számára is. 

Mint minden a gyerekek kapcsán, ez is folyamatában érvényesül és hasznosul, és ha nem is alkotnak rögvest meg a gyerekek egy egész családnyi csuhé babát, kezdetben az, hogy látják, érintik, végig kísérik a folyamatot, már önmagában fejlesztő hatású számukra.

A foglalkozásokon minden korosztályt szívesen látnak, életkorának megfelelő nehézségű technikai lehetőségekkel és feladatokkal. A délutáni játszóház 30-án 16:30-18 óráig tart, a részvételi díj 2200,- Ft/fő, testvéreknek fejenként 2000,- Ft/alkalom, és célszerű, ha a házi papucs sem marad otthon.

Gina álma, hogy annyi kézműveskedő, szorgos kéz legyen az asztala körül, hogy végül már csak a Művelődési Házban férjenek el.

Hajrá kicsik és nagyok, barkácsolásra fel! Alkossunk és tanuljunk játszva, együtt!

Gina az alábbi facebook oldalakon érhető el:
https://www.facebook.com/kezmuvesjatszohazsolymar
https://www.facebook.com/kgkglassart

Fotó: Kovácsházi Georgina (játszóházi életkép)