2022. évi összefoglalója a Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub Solymári Alcsoportnak

629
SKTKlub
Kép: facebook.com/SKTKlub

A civil szervezetek a vonatkozó jogszabály értelmében kötelesek minden évben a beszámolóval egyidejűleg, közhasznúsági mellékletet is készíteni.

A Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub Solymári Alcsoportja idén is eljuttatta szerkesztőségünk részére a szervezet által a 2022. évben végzett közhasznú tevékenységeit, ezen tevékenységeik fő célcsoportjait és eredményeit, melyek összefoglalóját kérésüknek megfelelően, az alábbiakban tesszük közzé:

“2022-es Összefoglaló

Tavasszal országos TeSzedd helyi akciónk keretében folytattuk a „Solymári nádas” és a nádas melletti földút megtisztítását a nagy mennyiségű illegális hulladéktól. Az elszállításról az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Solymári Településüzemeltetési Kft. gondoskodott. A „Solymári nádas” legnagyobb része Natura 2000-es terület. Azon dolgozunk, hogy e terület helyi védett természetvédelmi területté legyen átminősítve és egy kisebb látogató-tájékoztató központ kerüljön kialakításra.

Idén is megtartottuk a Májusfa ültetési akciónkat. Többek között – a reméljük még sokáig élő – Enczmann László volt polgármester tiszteletére ültettünk egy emlék-gyümölcsfát. Ő szorosan együttműködött a helyi környezet-és természetvédőkkel polgármestersége alatt. Hosszú távú célunk gyümölcsfa-sorok létesítése, olyan lehetőleg még élő személyek tiszteletére, akik sokat tettek és tesznek a régiónk környezet-természet és tájvédelméért, melyek termését bárki fogyaszthatja, aki arra jár. 

A tavaszi Föld Napja alkalmából rendezett versenyünkön 2022-ben sok helyi vállalkozó nyert helyezést.

Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzatával kötött az egyesület együttműködési szerződést. Az egyesület és klub a budaligeti „Szalamandra-Völgyben” – mely nemrég helyi természetvédelmi területnek lett átminősítve -, a szalamandra élőhely monitoringozásában vesz részt. Ehhez a polgármester egy analízis koffer megvételét támogatta, melynek segítségével rendszeres vízvizsgálatot tudunk végezni, az esetleges szennyezések időben való kimutatására, majd azonnali jelentésére. Célunk a foltos szalamandra élőhelyének kiterjesztése az egész Jegenye-völgyben a Paprikás patak mentén.

Nyáron az Egyesület Solymári Alcsoportja is képviseltette magát a Tisza menti, Csongrádon megtartott Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 31. Országos Találkozóján 2022. június 24-26.között.
A Tisza közelsége adta az egyik fő témát is, a fenntartható víz- és tájgazdálkodást. A találkozó fő helyszíne a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, valamint a Csongrádi Batsányi János Gimnázium volt. A terepgyakorlatok Csongrád környékén voltak megtartva.

Egyesületünk és klubunk néhány tagja ősszel a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett polgári természetőr képzésen és vizsgán vett részt sikeresen, így most a helyi állami természetvédelmi őrök munkáját tudjuk és fogjuk intenzívebben támogatni. A Solymár és környékén járőröző polgári természetvédelmi őreinkkel való együttműködést kérjük az itt kirándulóktól.

Tagjaink részt vettek és közreműködtek a környék természet- és környezetvédelem témájú fórumain, találkoztak helyi és regionális, valamint országos döntéshozókkal, így a solymári közmeghallgatásra idén is gyűjtöttünk össze Solymárt érintő aktuális környezet-és természetvédelmi témájú észrevételeket és javaslatokat.

Az összes rendezvényünk gyermekbarát, a mostani és az új generáció környezet-természetvédelmi nevelésére, a solymári őstermelők és agráriumának támogatására is irányulnak. 

Várunk mindenkit szeretettel a 2023-as programjainkon is. További információk e rendezvényekről többek közt a facebook oldalainkon lesznek követhetőek.

Konkolÿ René
Sólyom Környezet -és Természetvédelmi Klub koordinátor és solymári megbízott”

https://www.facebook.com/SKTKlub
https://www.facebook.com/groups/sktksolymar

solymáronline