Nyolcvan év – nyolcvan hegedű

523

Gulyás Béla solymári hegedűkészítő mester nyolcvanadik születésnapját ünnepli november végén. A jeles dátum alkalmából két hangszerének tulajdonosa, Csanda Sámuel és Hörömpöli Anna, a Szent István Filharmonikusok hegedűművészei adventi vonósnégyes koncertet rendeznek a solymári római katolikus templomban 2022. december 4-én, vasárnap 17 órai kezdettel.

A világszinvonalú Gulyás hegedűkön olyan nagy mesterek remekei szólalnak majd meg, mint Bach, Vivaldi, Handel, Schubert. Az adventi koncert után a hittanteremben, koccintással köszöntik fel a születésnapos hangszerkészítőt.

Béla bácsi gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor elkészítette az első saját hangszerét. Az egyik játszópajtásának édesapja hangszerkészítő volt, gyakran megfordult náluk, akkor szeretett bele ebbe a hivatásba. Az első hegedűt 28 évesen, 1970-ben készítette, az 50 év alatt összesen nyolcvan hangszer került ki a kezei alól.

A munkásságáról, a hangszerekről és a legnagyobb mesterekről Hörömpöli Anna készített interjút vele, melyet a Solymári Hírmondó decemberi számában olvashatnak.

solymáronline