A Létábrák című kiállítás megnyitóján jártunk

332

Különleges tárlat nyílt az Apáczai Csere János Művelődési Ház kiállítótermében: Nagy Judit magával ragadó tűzzománcaiból és festményeiből láthatunk ízelítőt.

Judit Komáromban él és alkot, Solymárt azonban a második otthonának tekinti. Kilenc éven keresztül tagja volt a Döbrentei Zoltán és Simon Zsolt József nevével fémjelzett Napút Művészeti Akadémiának, és ebben az időszakban sok időt töltött nálunk.
Több mint 25 éve alkot állhatatos szorgalommal és kitartással, néha egész álló nap. Az alkotás ugyanis számára létforma, ez a főállása.
– A tanárképző főiskola elvégzése után egy évig tanítottam rajzot egy komáromi művészeti iskolában, azóta azonban az alkotásnak szentelem a mindennapjaimat. Ősztől tavaszig folyamatosan megy a kemencém, a nyarat pedig feltöltődéssel, élménygyűjtéssel töltöm. Ilyenkor mindig elmegyek egy művésztelepre, amely hatalmas katalizátort jelent a munkásságomban – fejtegette Judit. – A mostani kiállítás legtöbb darabja az elmúlt egy évben 2021 ősze óta készült, elhoztam azonban néhány régebbi munkámat is. A legtöbbjük tűzzománc, és néhány festményt is hoztam. A tűzzománcban azt szeretem, ahogyan összeállnak egy képpé a rétegek, hogy a felülete fényes, és maga a mű pedig örök, hiszen évszázadok alatt sem megy tönkre.
Judit munkáiban az is különleges, hogy egy témát több variációban készít el, és a művei kiegészítik, magyarázzák egymást.
– Aki bejön, az nem tudja elkerülni, hogy a színek és a formák hassanak rá, gondolatokat ébresszenek benne. Remélem, hogy minél többen kíváncsiak lesznek erre a tárlatra, és sokan megnézik majd. Szeretettel várjuk az óvodákat és az iskolákat is – fogalmazott Jármy Éva, a Művelődési Ház vezetője a megnyitón.

A kiállítás november 24-ig látható.

solymáronline