Megjelent a Solymári Hírmondó

591

Megjelent a Solymári Hírmondó novemberi száma. A tartalomból:

A címlapon a fiatalok birtokba veszik a biciklis pumpapályát. Ez egy olyan speciális pálya, ahol nem a kerékpár tekerésével, hanem a súlypont folyamatos áthelyezésével, a „pumpálással” lehet haladni, kihasználva a terep dombjait és lejtőit a lendülethez. A projekt az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 18 995 390 forintos támogatásából valósult meg.

Fontos fejlesztésként szeptember 28-án átadták a solymári Auchan Kereskedelmi Központ területén kialakított Ürgerezervátum és Génbankot, amely mostantól várja látogatóit, akik megleshetik a kis rágcsálókat, és megismerhetik az életüket.

A lakosságtól számos meglátás érkezett az önkormányzathoz a településtervek felülvizsgálatához. A képviselő-testület mindegyiket megvitatta, és a döntéseket magyarázattal ellátva hozta meg. Ezek részletes összefoglalója olvasható a 6-7. oldalon.

A Templom téren sétálók azt vehetik észre, hogy az ott álló évszázados gesztenyefák mintha nem éreznék jól magukat, már ősz előtt barnulni kezdenek a leveleik. A múltjukról, jelenükről és jövőjükről dr. Szente Kálmán polgármester mesélt.

A Hagyományőrző Asszonykórus, a Szokolay Nőikar, a Solymári Férfikar, a Schaumarer Musikanten triója, Sarlós Bianka Sárika és Sarlós Tibor, valamint a felvételeket készítő Rédly Dénes és a zenei rendező, Osváth Zoltán közreműködésével elkészült a Die schönsten Kirchenlieder aus Schaumar II. című lemez, amely karácsonyra jelenik meg. Jeney Erzsébet beszámolója a 10. oldalon található.

Az első magyar Waldorf-iskolákkal szinte egyszerre indult el községünkben a Waldorf-tanárképzés. Bár ma is nagy igény lenne az itt végzett tanárokra, mégsem jelentkeztek elegen a solymári nappali képzésre, így idén nem indult új évfolyam. Kökéndy Ákos, a képzés vezetője nyilatkozott a Hírmondónak.

Nagyon jól sikerült a Schaumar, das schwäbische Dorf II., vagyis a német nemzetiségi önkormányzat által szervezett idei hagyományőrző tábor, melyről Marlokné Cservenyi Magdolna táborvezető írt beszámolót.

A hitéleti rovatban olvashatók a katolikus egyházközség adventi programjai, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. A református gyülekezet beszámolt a dicsőítő alkalom főpróbájáról, illetve Visky András Kitelepítés című regényének könyvbemutatójáról.

A lapban megtalálják az előttünk álló hónap programjait, valamint a Schwabenfest mit Lesefestről készült képriportot.

A Solymári Hírmondót keressék a postaládákban. Aki nem kapott újságot, a terjesztőnél jelezheti igényét: Kovács Erika (70) 611-7635.

solymáronline