Kincsek a szomszédból

377

Előadás-sorozatot indított a Helytörténeti Gyűjtemény „Kincsek a szomszédból” címmel, melynek során a szomszédos települések régészeti, helytörténeti érdekességeit mutatják be. Az első előadást Marlok Tamás tartotta Pilisszentivánról.
– A sorozattal az a célunk, hogy egy kicsit megismerjék a solymáriak a környező települések helytörténeti emlékeit. Ezek vagy nagyon hasonlítanak a mi múltunkhoz, vagy különböznek tőle és kiegészítik azt” – fejtegette Tóth Piroska, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.
Marlok Tamás a Pilisszentivánon talált római kori villagazdaság leleteiről mesélt az érdeklődőknek, melyekre – egészen mást keresve – véletlen bukkant 2009-ben. A terület teljes feltárása négy évvel ezelőtt fejeződött be. A régészeti kincsek segítenek felidézni, hogyan is élhettek ezen a vidéken az ókorban.
– Ez amiatt is fontos a solymáriaknak, mert feltételezzük, hogy itt is hasonló gazdaságok voltak abban az időben. Egy római kori temető maradványait már megtalálták a régészek, de településre még nem sikerült bukkanniuk – folytatta Tóth Piroska.
A sorozat novemberben folytatódik tovább, melyre nagy szeretettel várják az érdeklődőket.

A teljes előadás visszanézhető a Pilis Tv Youtube csatornáján:

solymaronline