Tájékoztató a hatósági áras tűzifáról

572

Az Agrárminisztérium szeptember 18-án jelentette be, hogy a kormány hatósági áras tűzifaprogramot indít, melynek köszönhetően a lakosság kedvezményes áron juthat tűzifához az állami erdőgazdaságoknál.

A tűzifa egységes, maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságok adott területére jellemző fajösszetétel szerint az alábbi árakon:

Keménylombos: bruttó 30 000 forint / erdei köbméter Lágylombos: bruttó 19 000 forint / erdei köbméter Fenyő: bruttó 19 000 forint / erdei köbméter

Érdemes figyelembe venni, hogy a tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége is, tehát aki már korábban beszerezte a téli tüzelőt, és 10 köbmétert vagy annál többet vásárolt, már nem tud többet hatósági áron vásárolni.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint Solymár lakói vásárlási igényükkel a Budapesti Erdészetet kereshetik az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Budapesti Erdészet Információs Központ
1021 Bp., Budakeszi u. 91.
Telefonon: 1/391-0540
E-mail: budapest@pprt.hu

A tűzifát az erdészetek értékesítési pontján, személyesen lehet igényelni személyigazolvány és lakcímkártya felmutatásával, és egy erre a célra létrehozott nyilatkozat kitöltésével. Az igénylők ezután várólistára kerülnek, a tűzifa átvételének időpontjáról pedig az erdészet tájékoztatja majd az érdeklődőket.

Fontos kiemelni, hogy a faanyag elszállításáról az átvételi ponttól a felhasználási helyig a vásárlónak kell gondoskodnia, az erdészetek ebben csupán szállítópartnerek elérhetőségeinek megadásával tudnak segíteni.

solymáronline