Solymári nevezetességek, solymári borok – interaktív séta

510

Szeptember 3-án, szombaton és 4-én, vasárnap 16 órától interaktív sétán vehetnek részt az érdeklődők a Svábház és a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében.

A Svábházban és a múzeumban negyven perces foglalkozásokon lehet részt venni, majd a Templom téren keresztül a Hutweidéig, azon belül is Hamvas Tibor borászatáig vezet a séta.

Az első állomás a Svábház, ahol a bemutatott tárgyi emlékeken keresztül a régi solymári életet, a svábok szokásait, hagyományait ismerhetik meg a látogatók. Ezután a múzeumban folytatódik a program, az újonnan nyílt kőtárban a település területén egykor élő római- és középkori lakosok mindennapjainak egy szeletét mutatják be: vajon mennyire különbözött ezeknek a koroknak a tisztálkodás-kultúrája a miénktől? Az érdeklődők saját illatos fürdősójukat is elkészíthetik.

A séta a Templom tér érintésével folytatódik. Itt szó esik a templommal kapcsolatos érdekességekről, hogy valóban könnyezett az oltár Mária-képe, milyen csodákat jegyeztek fel, majd a résztvevők megtekintik a sváb házaspár szobrát és a templom hátoldalán található a kitelepítési emlékművet.

Mintegy húszperces, kényelmes tempójú gyaloglást követően a sétálók elérik a végállomást, Hamvas Tibor pincéjét. Itt egy ötsoros borkóstoló és borkorcsolya várja a vendégeket, akik borozgatás közben régi solymári anekdotákon szórakozhatnak.

A sétára jelentkezni hatezer forintos részvételi díj ellenében lehet, melyet készpénzzel a művelődési ház irodájában, vagy átutalással az Apáczai Csere János Művelődési Ház OTP banknál vezetett számlájára: 11742245-15564188 lehet befizetni. Átutalás esetén következő adatokat kell feltüntetni: név, lakcím, cég esetében adószám, a séta időpontja (2022.09.03. vagy 2022. 09. 04.). A sétára max. 25 fő jelentkezhet. A létszám beteltével a szervezők nem tudnak több érdeklődőt fogadni. Az eseményen kényelmes cipő viselése javasolt.

apaczai.com/solymáronline