Vízhiánynapló 2022. június 28. – július 4.

765

2022. június 28. és július 2. között mintegy ezer háztartás maradt ivóvíz nélkül Solymáron. Az alábbi naplóban összefoglaljuk az elmúlt napok eseményeit.

Június 28-án, kedden érkeztek az első jelzések, hogy a magasan fekvő utcákban nincs ivóvíz. A DMRV Zrt. vízkorlátozást rendelt el Solymáron és több környező településen: Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron és Csobánkán.

Solymáron mozgó lajtoskocsikat indítottak a Tavasz – Ásvány – Mókus – Avar – Homok – Mészégető – Tavasz utca útvonalon, valamint lajtot állítottak fel a Berzsenyi és Kölcsey, valamint a Budai Nagy Antal és Kisfaludy utca sarkán. Az önkormányzat tájékoztatást adott ki a lajtok helyéről. Dr. Szente Kálmán polgármester elsőfokú vízkorlátozást rendelt el, melynek értelmében a lakosságnak mellőznie kell a locsolást, medencefeltöltést, autómosást.

Június 29-én, szerdán a vízzel rendelkező lakók felajánlották segítségüket a nélkülözőknek. Az ivóvíz mellett mosási, tisztálkodási lehetőségeket is kínáltak.
A Solymáronline szerkesztősége folyamatosan próbálta elérni a DMRV Zrt.-t tájékoztatásért, a telefonvonalak azonban nem jelentkeztek, az e-mailben feltett kérdésekre pedig a már korábban is kiadott közlemény érkezett válaszul: a megnövekedett fogyasztás miatt kiürültek a tározók, kérik a lakosságot, spóroljon a vízzel.

A DMRV Zrt. szerdán további lajtokat helyezett ki a Berzsenyi és Kölcsey, a Budai Nagy Antal és Kisfaludy, a Mészégető és Méhes utca sarkán, illetve a Vörösmarty u. 47. szám előtt. Június 30-án, csütörtökön két újabb helyszínre került lajt: a Barlang és az Ásvány, valamint a Katona József és a Hársfa utca sarkára.

Délután az önkormányzat válságstábot hívott össze. Az ülésen részt vett Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Virág László, a DMRV Zrt. vezérigazgatója, Branyiczky Márk tű. dandártábornok, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a tűzoltóság képviselői és az önkormányzati képviselők. A tanácskozás után Menczer Tamás sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy felállítottak egy operatív törzset, amely 24 órában próbálja kezelni a helyzetet. Kérte a lakosság együttműködését, és felszólította a szolgáltatót, hogy haladéktalanul lássa el feladatát.

A településen tisztálkodási pontokat nyitottak, ahol WC, zuhanyzó volt elérhető, valamint a kerekhegyi buszfordulóban mobilvécéket is felállítottak.
A szolgáltató újabb közleményben tudatta, hogy a vízellátási zavarokkal érintett területeken egyedi vízkormányzási menetrendet vezettek be, növelték a kihelyezett vízvételi pontok számát, gyorsították a tartályok újratöltését. A műszaki hibabejelentő vonal túlterheltsége miatt megtöbbszörözték az elérhető kollégák számát.

A krízishelyzet enyhítése érdekében a DMRV Zrt. és a katasztrófavédelem délután megkezdte kívülről feltölteni a víztározókat, bízva abban, hogy reggelre már minden háztartás vízhez jut. Este lakossági fórumon tájékoztatták a helyieket.

Lakossági fórum, fotó Gaal-Hasulyó Bernadett Facebook oldaláról

Július 1-jén, pénteken dr. Szente Kálmán polgármester határozattal rendelte el a másodfokú vízkorlátozást, mivel az elsőfokú korlátozás nem hozta meg a várt eredményt. Ennek értelmében a 10 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználóknak 10%-kal csökkenteniük kellett napi fogyasztási igényüket.

A vízhiányban érintett települések polgármesterei közös videóüzenetben kérték a lakosságot a felelős vízhasználatra.

A település több pontján és több időpontban ásványvizet osztottak a lakosságnak, 2 × 1,5 l/fő mennyiségben.

A honvédség két szállító járművet állított be a víztározók feltöltéséhez, a Fővárosi Vízművek egy-egy 5 köbméteres lajtkocsit bocsátott Solymár és Szentendre rendelkezésére, ezen kívül Solymárra még két 7 köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautó érkezett.

Fotó: dr. Szente Kálmán Facebook oldaláról

Július 2., szombat reggelre Solymár teljes területén helyreállt a vízellátás. Úgynevezett vízkormányzással és nyomásnöveléssel sikerült elérni, hogy a négy solymári medence megteljen.

Feltehetően a nyomásingadozás miatt a Kút utcában és Cserje utcában csőtörés történt, a Mókus utcában pedig beszakadt az út. A DMRV Zrt. megtette a szükséges intézkedéseket.
A csütörtökön megnyitott tisztálkodási pontok bezártak, csak a vár alatti Kulcsosház maradt nyitva.

Július 3-án, vasárnap újabb csőtörések történtek a Róka utcában és a Várhegy utcában. A Róka utcai javítás alatt az ingatlanokban továbbra is volt ivóvízellátás, míg a Várhegy utcában a 10-12 érintett ingatlan a Magyar Honvédségtől kapott csomagolt ivóvizet, és kihelyezett lajtkocsiból jutott vízhez a helyreállításig.

Zacskós vizet szállítanak a Várhegy utcába, fotó: Solymár Nagyközség Polgármesteri Hivatala

Július 4-én, hétfőn dr. Szente Kálmán polgármester határozatban azonnali hatállyal visszavonta a másodfokú vízkorlátozást, azonban az elsőfokú vízkorlátozás továbbra is érvényben marad.

solymáronline

Fotók: Palkovics Mária és Szima Roland