A svábok betelepülésére emlékeztünk

898

A svábok betelepülését ünnepeltük június 12-én a solymári német nemzetiségi önkormányzat szervezésében.

A megemlékezés a hagyományokhoz híven német nyelvű szentmisével kezdődött a templomban, Szemere János atya celebrálásában. A szertartást követően Farkas Bálint, az NNÖ elnöke elnöke emlékezett meg a svábok betelepüléséről:

“A betelepítés három szakaszban történt. A svábok túlnyomó többsége a 17-18. században, a török hatalom letörését követő telepítések során lelt új hazát Magyarországon, hogy a török hódoltság és háború idején elpusztult magyar lakosságot pótolják. […] A telepítések második szakasza Mária Terézia korára esik, a harmadik szakasz II. József 1782. évi türelmi rendeletének köszönhető. 1910-ben a 19 milliós Magyarországnak mintegy 10 százaléka volt német nemzetiségű, ezen belül több mint egymillió termelő paraszt, csaknem negyedmillió kézműves, ipari munkás és bányász, és nagyjából 7000 német értelmiségi élt Magyarországon.”

“A természetes és az erőszakos asszimiláció miatt idővel a német kisebbség száma megfogyatkozott, az asszimiláció leginkább a városokat érintette. Ez a probléma jellemezi napjainkat is, a német identitást, életvitelt egyre nehezebb megőrizni, leginkább Budapesten és az agglomerációs településeken.”

“Jelenleg a magyarországi németek száma mintegy 200-220 ezerre tehető, ami az ország lakosságának kb.2,5 százaléka. […] Célunk legyen, hogy az őseink által teremtett és képviselt értékeket, identitástudatunkat megőrizzük, és az ismeretanyagot a fiataloknak továbbadjuk. “

A szentmise után a betelepülési emlékműnél folytatódott az ünnepség, ahol János atya megáldotta az emlékművet, majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat. A mise és a koszorúzás alatt a zenei aláfestésről a Schaumarer Musikanten gondoskodott.

Az ünnepélyes pillanatok után sördélutánra várt mindenkit a nemzetiségi önkormányzat a plébánia udvarán felállított sátorba. A Schaumarer Musikanten zenélt, valamint fellépett a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola rézfúvós zenekara Zubor Imre vezetésével, népszerű, ismert dallamokat hallhattunk tőlük. A mulatság a kora esti órákban ért véget.

Fotók: Palkovics Mária

solymáronline