Múzeumok Éjszakája Solymáron

384

Június 25-én, szombaton változatos programokon vehetünk részt a helytörténeti gyűjteményben, a Svábházban és a várban a solymári múzeumok éjszakáján.

A várudvarban 19 órától középkori hangszerek hangja, bajvívás zaja repít minket vissza az időben. A Corvus Albus, a Güglerek és a Grex Porcorum középkori életmód-rekonstrukciós csapatok segítségével kipróbálhatjuk magunkat az íjászatban, középkori játékokban és mesterségekben, megismerkedhetünk a hajítógép működésével, vagy éppen tüzet csiholhatunk kovával. 23 órakor tűzugrással zárul a program.

A Dr. Jablonkay Sándor Helytörténei Gyűjteményben 12 órától 18 óráig a solymári várban zajló középkori életbe csöppen bele a látogató az újonnan nyíló régészeti kiállításhoz kapcsolódva. Fegyvermustrával, táblajátékokkal, viseletbemutatóval, iniciálé- és címerfestéssel, középkori hangszerekkel, zenével és tánccal várják az érdeklődőket a Corvus Albus a Grex Porcorum és a Güglerek középkori életmód-rekonstrukciós csapatok.

16 órakor a Mátyás király vargája című bábos mesekoncert kezdődik a Pereputty együttes előadásában. Hej, de jó is annak, ki bú nélkül éli világát, örökös mulatságban, sose nézve holnapra! Az ifjú Mátyás király várának tövében épp egy ilyen csínomadta varga él. Persze Mátyás két jó kedélyű szakácsnéját is könnyen táncba viszi. Aztán másnap a kappanra cukor, a rétesbe só kerül! De erre már a király is fölveszi álruháját…

Ezzel egyidőben, 16 órától Tévhitek a középkorról címmel Jávor Csaba tart előadást a pincéjében. Sötét középkor, koszban, mocsokban úszó utcák, a fürdést csak hírből ismerő polgárok, lovagok olyan nehéz páncélzattal, hogy úgy kellett őket a lovuk nyergébe emelni… Vajon tényleg így éltek elődeink?

Idén 50 éves a helytörténeti gyűjtemény. 17 órakor kezdődik a jubileum alkalmából megújított kiállításainak hivatalos megnyitója, köszöntőt mond dr. Szente Kálmán polgármester.

18 órakor a solymári Barber Shop bemutatóját tekinthetik meg Milbich János, „Pidzsák” régi borbélyműhelyében.

19 órától Petőfi átiratok csendülnek fel a múzeum udvarán. A Petőfi-emlékév alkalmából kortárs költők gondoltak újra egy-egy Petőfi-verset. Az elkészült parafrázisokból később dalok születtek, melyek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel hozzák közelebb egyik legnagyobb költőnk verseit a mai közönséghez. Az előadás során az eredeti Petőfi-versek is elhangoznak. Az előadók:
Honfi Imre Olivér – ének, gitár (The Mojo)
Petrovics Panka – fuvola, ének (Budafoki Dohnányi Zenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Junk Bigband)

21 órakor Fény az éjszakában címmel gyertyafényes tárlatvezetés kezdődik a helytörténeti gyűjteményben. A fény: biztonság. A fény: melegség. A fény maga a csoda. Még akkor is, ha ma, a tapsra kapcsolódó, változtatható színű, fényerőszabályozóval állítható világítás korában ezt kevésbé éljük meg. Ha lekapcsoljuk a villanyt, és a sötétben meggyújtunk egy gyertyát, máris magával ragad minket a fény varázsa. A villanyfény előtti hangulatban megvilágított tárlatvezetés során megérthetjük, mit is jelenthetett elődeinknek a fény az éjszakában.

A Svábházban 19 órától éjfélig tartanak a programok. Az este folyamán Milbich Tamás archív video gyűjteményéből tallóznak, a következő filmeket lehet megtekinteni:
• Hősök napi megemlékezés Solymáron (1943-as felvétel)
• Úrnapi körmenet Solymáron (1991-es felvétel)
• Solymári esküvő – Mentesi József és Schreck Borbála esküvőjéről készült kisfilm 1970-ből.
• Farsangi bál Solymáron 1969-ben.

Az udvaron a Heimatverein egyesület a Taller (Motez) család úrnapi lombsátrát építi fel, amelyet a család a hagyományoknak megfelelően rendez be. A sátornál Taller János történésztől megtudhatjuk, hogy mit jelképeznek a sátorban kiállított szobrok, és milyen liturgikus esemény zajlik körmenetkor a sátorban.

A Solymári Férfikórus tagjai eredeti solymári népdalokat énekelnek és tanítanak a dalkörben.

A Svábház első szobáját, a „Fedri Stummot” fotószobának rendezik be. Az érdeklődők felvehetik a solymári népviseletet és korabeli bútorok között fotót készíthetnek magukról. A Heimatverein egyesület hölgyei segítenek népviseletbe öltözni.

A Csodatücsök alapítvány fröccs-standdal, a Sütőklub solymári sütemény specialitással várja a vendégeket egész este.

Valamennyi program díjmentesen látogatható!

apaczai.com/solymaronline