Holnap esedékes a helyi iparűzési adó bevallása

553

A 2021. évi helyi iparűzési adóbevallás (HIPA) benyújtása és az adó befizetése, előlegek kiegészítése május 31-ig esedékes.

A vállalkozások a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül elektronikusan nyújthatják be a helyi iparűzési adó-bevallásukat Solymár Nagyközség Önkormányzat Adóhatósága felé. Az ehhez szükséges nyomtatvány a NAV honlapján ÁNYK formátumban /21HIPA/ megtalálható. Ez a nyomtatvány a 2021. évi iparűzési adóbevallás benyújtására, javítására, önellenőrzésére szolgál. Azoknak a vállalkozásoknak kell benyújtaniuk, amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek és a székhelyük, telephelyük Solymáron volt a 2021-es adóévben. Az iparűzési adó alanya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény /Htv./ 52. § 6. pontja szerinti vállalkozó.

A helyi iparűzési adóban az adóelőleget és adófizetést önadózással kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy ebben a bevallásban kell az adózónak kiszámítania és bevallania az előlegfizetési időszak két időpontjára az adóelőleg összegét, valamint a végleges adót. Egyúttal az önkormányzat adószámlájára kell megfizetni az adókülönbözetet. Maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell megtenni.

A helyi iparűzési adó és adóelőleg fizetési kötelezettséget Solymár Nagyközség helyi iparűzési adó beszedési számlájára lehet megfizetni: 11742245-15390125-03540000.

solymáronline