Megjelent Hartmann Hellebrandt Hilda Solymári történetek című novelláskötete

1317

A kitelepítési emléknapok második napján, április 23-án, szombaton 16 órakor a hűvös idő ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze a Svábház udvarán, hogy részt vegyenek Hartmann Hellebrandt Hilda Solymári történetek című könyvének bemutatóján.

Balról a szerző, Hartmann Hellebrandt Hilda

A bemutatón Dobrovkáné Dér Borbála alpolgármester mondott nyitóbeszédet. “Hellebrandt Hilda falunk szülötte, sok éven át gyűjtötte a történeteket. A könyv nagy értéke, hogy Hildának különleges bizalmat szavaztak az emberek, és több évtizednyi hallgatás és megfélemlítés után megnyíltak. Végre beszéltek félelmeikről, emlékezetük mélyére rejtett egyéni vagy családi tragédiáikról, boldog pillanatokról és elhallgatott vágyakról. Így a történeteken keresztül megismerhetjük a 300 éve itt élő sváb közösség lelkületét, gondolkodásmódját, hitét, humorát és nyelvét [..]

Dobrovkáné Dér Borbála

Vajon hány történet lapul még az emberek emlékezetében? Biztatom önöket, ne tartsák magukban, meséljék el Hildának, ennyivel tartozunk a hazájuktól megfosztott, kisemmizett, idegenbe száműzött solymáriaknak és természetesen az ittmaradottaknak: szüleinknek, akiket anyanyelvük miatt kigúnyoltak, származásuk miatt pellengérre állítottak […] Már most látható, hogy a Solymári történetek forrásértékű műként fog szolgálni a solymári hagyományokért érdeklődők számára” – mondta.

A nyitóbeszéd után egy-egy történetet hallhatott a közönség Kapuvári Balázs, Milbich Krisztina, Varga Eszter, dr. Rigó Ildikó és Malomsoky Ildikó előadásában, mindannyiukat rokoni szálak kötik a novellák szereplőihez. A magyar szövegbe ágyazott sváb kifejezések, mondatok felidézték a solymári sváb (az úgynevezet közép-bajor) dialektust.

Kapuvári Balázs
Milbich Krisztina
Varga Eszter és dr. Rigó Ildikó
Malomsoky Ildikó

A novellákat solymári sváb népdalok kötötték össze, dr. Friedrich Katalin citerán, Malomsoky Ildikó hárfán játszott és énekelt. A dalokat a két előadó Kelemen Istvánné Gréti néni Liedergut des ungarndeutschen Dorfes Schaumar című gyűjtéséből a novellákhoz illeszkedve válogatta és hangszerelte, külön erre az alkalomra.

Malomsoky Ildikó és dr. Friedrich Katalin

A műsort követően étel-ital várta a vendégeket. A könyvhöz a helyszínen adomány ellenében lehetett hozzájutni, az asztalra készített példányok gyorsan fogytak, a szerző székénél pedig sorban álltak a dedikálásra várók. Aki nem tudott rész venni az eseményen, beszerezheti a kötetet a Svábházban.

solymáronline
Fotó: Mester-Kovács Erzsébet