Hogyan zajlott a választások lebonyolítása Solymáron? – dr. Beregszászi Márkkal beszélgettünk

655

A solymári Helyi Választási Iroda vezetőjét, dr. Beregszászi Márk jegyzőt kérdeztük az április 3-ai országgyűlési választás és népszavazás lebonyolításáról.

Ebben az évben népszavazás is zajlott az országgyűlési választásokkal egyidőben. A helyi választási iroda munkáját ez hogyan befolyásolta?

A munkát és a felkészülést jóval korábban meg kellett kezdenünk annak érdekében, hogy a választások napja zökkenőmentes legyen. A népszavazással a választópolgárok azonosítása – a többlet szavazólapok és a dupla aláírás miatt – lassabban ment, ezért jelentős sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt.

Hogyan, mikortól készült a polgármesteri hivatal a választásokra?

2021 szeptemberétől készültünk a választásra, a felkészülés folyamatos oktatással, vizsgákkal járt, a szavazatszámláló bizottságokat, a helyi választási iroda tagjait kellett felkészíteni, oktatni. A felkészülés keretében az átjelentkezésekkel kapcsolatos adminisztrációt, a mozgóurnák igényléseit kellett folyamatosan rögzítenünk. A választás napján mintegy 80 ember dolgozott. A választási csomagok adminisztrációja, szállítása, az ezzel kapcsolatos felkészülés is jelentős feladatot igényelt.

Sok volt az átjelentkezés? Mennyi munkája adódott a helyi választási irodának?

A mintegy 200 átjelentkezés folyamatos munkát igényelt.

Történt-e rendkívüli esemény a választás napján?

A rendkívüli esemény nem történt, az OEVI-hez benyújtott panaszt legjobb tudomásom szerint elutasították.

solymáronline