Kitelepítési megemlékezés

1006

Idén április 22-23-24-én emlékezik meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár, a Pest Megyei Német Önkormányzat és Solymár Nagyközség Önkormányzata a magyarországi német lakosság kitelepítéséről.

A három napos rendezvénysorozat április 22-én, pénteken 18 órától kezdődik a művelődési házban Sós Ágnes Tiszta sváb című filmjének vetítésével. A vetítés után nyilvános beszélgetésre kerül sor a rendezővel, a moderátor Sólyom Ágnes. A program díjtalanul látogatható.

Április 23-án, szombaton 16 órától Hartmann Hellebrandt Hilda Solymári történetek című novelláskötetének bemutatója lesz a Svábházban. A bemutató érdekessége, hogy a családi vonatkozású történeteket unokák, dédunokák olvassák fel. Hárfán közreműködik Malomsky Ildikó.

Április 24-én, vasárnap 15 órától német nyelvű szentmise kezdődik a templomban a Hagyományőrző Asszonykórus és a Schaumarer Musikanten közreműködésével. Emlékező beszédet mond Schrotti János, a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke. A szentmise után, 16 órától koszorúzás lesz a kitelepítési emlékműnél.

17 órától ünnepi műsor kezdődik a művelődési házban. Fellép a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola gyermektánccsoportja, a Hagyományőrző Asszonykórus, a Solymári Férfikar, a Reményi Margit Táncegyüttes, a Herbstrosen Tánccsoport és a Schaumarer Musikanten, valamint a Klani Hupf zenekar.

solymáronline