Indulnak a Petőfi Klub rendezvényei Solymáron

547

A Magyar Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, melyhez Solymár is csatlakozott.

A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amelyek közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.

A Petőfi Klub keretében március 30-án, szerdán 18 órakor kerül sor Berta Zsolt Vagány irodalom – közelmúltunk hősei című kötetbemutatójára, amely alapvetően a szerző “Szomjas Szűz” című kötete köré épül. Az előadás a könyv „fő vagánya”, Cseke András által mesélt történeteken alapul. Ezek a történetek további „vagányokat” elevenítenek meg, akik főleg a közelmúlt magyar történelmének díszletei között botorkálnak kisebb-nagyobb ügyeiket intézve. A történeteket egy-egy dal szakítja meg, főleg szintén balladák, hősökkel és hősnőkkel. Az előadás során egyéb irodalmi párhuzamokat is érint a szerző.

A klub aktuális programjairól a www.apaczai.com/petofi-200 oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

apaczai.com/solymáronline