Szél-hegyi sétáim – kiállításmegnyitó a Helytörténeti Gyűjteményben

520

Rákos Péter fotóiból nyílik kiállítás a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben. A Szél-hegyi sétáim című kiállítás megnyitója 2022. március 18-án pénteken 18 órakor kezdődik, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. Dr. Tóth Piroskával, a gyűjtemény vezetőjével beszélgettünk a ma megnyíló tárlatról.

– Hogyan készültek a fotók és hogyan állt össze a kiállítás anyaga?

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és a tagintézményei – így a Helytörténeti Gyűjtemény és a Bauernhaus – törekszenek arra, hogy a solymári művészek bemutatkozásának teret adjanak. Rákos Péter több szállal is kötődik a Helytörténeti Gyűjteményhez, többek között az udvaron található barokk forráskutat is ő restaurálta. Péter szeret a Szél-hegyen sétálni, figyelemmel kísérte és megörökítette fényképezőgépével a természet változásait. Ahogy Péter írja: “A Szél-hegyre évek óta feljárok és megfigyelem a természetet, a tájba harmonikusan illeszkedő Kálvária emléket, panorámát, az évszakok változásainak érdeklődő tanúja vagyok. Barangolok, figyelek, fotózom, és jól érzem magam „bársonyon futnak perceim”, erről mesél a „Szél-hegyi sétáim” című fotó kiállításom. Kezdetben csak kötetlenül fotózgattam, majd pár év óta tudatosan készítem képeimet készülve a leendő kiállításomra, melynek most jött el az ideje.”

– Mire számíthatnak, akik eljönnek a megnyitóra?

A tárlat megtekintése mellett kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílik az alkotóval és zenei közreműködőt is hallhatunk, szaxofonon játszik Szalay Máté.

A kiállítás megtekinthető 2022. április 9-ig a gyűjtemény nyitvatartási idejében és előzetes bejelentkezés alapján (www.muzeum.apaczai.com; telefon: 06 70-6377-499).

A program díjmentesen látogatható!

apaczai.com/solymaronline