Az Elek István Jazz Quartet Solymáron

532

2022. március 4-én, pénteken 20 órától az Elek István Jazz Quartet lép fel az Apáczai Csere János Művelődési Házban (2083 Solymár, Templom tér 25.).
A Little Jazz Pub keretében zajló koncert házigazdája Márkus Tibor.

Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető. Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.

Az együttes tagjai: Elek István – szaxofon Weisz János – zongora Molnár Péter – bőgő Cseh Balázs – dob

Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje, amely aztán nagy sikerrel szerepelt az év folyamán a fővárosban és vidéken egyaránt. A négyes minden tagja a műfaj legjobbjai közül került ki. Az együttes vezetője (aki 2018-ban megkapta a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, a Szabó Gábor Díjat), a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz János remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter (aki a Group ’N’ Swing együttesben is szerepel) és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja.

Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája, közkedvelt sztenderdek, a Nagy Amerikai Daloskönyv örökzöld darabjai, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágerei”, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de az olyan nagy jazz zenészek ugyancsak sztenderdekké nemesült szerzeményeit is szívesen játsszák, mint Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul. Első CD-jük 2019-ben jelent meg „JazzElek” címmel.

Az esemény a Köszönjük Magyarország program támogatásával valósul meg.

A program díjmentesen látogatható az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával.

apaczai.com/solymaronline