Nem minden műanyag kerülhet a szelektívbe

1364

Műanyag kerti szék, kistraktor, építési védőcsövek: ugyan műanyagból készülnek, de a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során ezeket a tárgyakat nem viszik el, mivel nem újrahasznosíthatók. Mihez kezdjünk a műanyag szeméttel? – ebben segít összeállításunk.

A műanyagok közül a műanyag csomagolási hulladékok gyűjhetők csak szelektíven, vagyis olyanok, amelyek valamit tartalmaztak. Tehát a flakon, a fólia, a PET palack belekerülhet a szelektív gyűjtőbe, a műanyag játékok, kerti bútorok, kábelcsatornák nem.

Minden műanyagon szerepelnie kell egy számnak 1-től 7-ig egy háromszög közepén. Ezek a számok jelzik, hogy pontosan milyen műanyagból készült a tárgy. Három fajta műanyagot nem lehet újrahasznosítani: a 3 jelzésű PVC-t, a 6 jelzésű polisztirolt és a 7 jelzésű egyéb műanyagokat. Ezeket nem szabad a szelektíven gyűjtött műanyag hulladék közé dobni.

Ha bizonytalanok vagyunk, a szelektív hulladékgyűjtést, az otthoni szétválogatást segíti a Depónia Nonprofit Kft. Mit hova tegyek? online útmutatója.

Azokat a műanyag építési hulladékokat, amelyeket sem a szelektív hulladékgyűjtőbe nem tehetjük, sem a hulladékudvarba nem adhatjuk le – így a képünkön szereplő műanyag csöveket sem – sittlerakóba, hulladéklerakóba vihetjük, ahol térítési díj ellenében veszik át. Solymáron a Terstyánszky Ödön utca hrsz. 015/3. alatt (Solymár és Pilisszentiván között) találunk ilyet.

Évi egy alkalommal igénybe vehetjük a Depónia Kft. lomtalanítás szolgáltatását. Ennek során 3 m3 mennyiségű lomhulladékot szállít el a szolgáltató, ide kerülhetnek a műanyag bútorok, játékok. Építésből-bontásból származó és csomagolási műanyaghulladékot nem visznek el lomtalanításkor. A házhoz menő lomtalanítást a 06-22/407-416 telefonszámon, vagy a pilis@deponia.hu e-mail címen rendelhetjük meg.

Solymári lakosok igénybe vehetik a Depónia Kft. pilisvörösvári hulladékudvarát (Pilisvörösvár, Fácán utca 4525/12 hrsz.) a lakcímkártyájuk és egy, az ingatlanukra szóló NHKV Zrt. által kiállított számla vagy szerződés bemutatásával. Itt sem minden hulladékot vesznek át, a hulladékudvarban átvételre kerülő hulladékok listája itt olvasható. Ezeket a hulladékokat a megadott mennyiségig díjmentesen veszik át.

solymáronline